Polský Palach - Hořel za Československo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Polský Palach - Hořel za Československo!

Ze Siwiecovy hrůzné sebevraždy se dochovaly fotografie.
Ze Siwiecovy hrůzné sebevraždy se dochovaly fotografie. (ČTK)

K výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 byl včera před Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vztyčen obelisk jako vzpomínka na polského »Palacha«, Ryszarda Siwiece (†59). Ten se právě na protest proti této historické události v září 1968 upálil před vládní tribunou ve Varšavě.

„Poslouchejte můj křik. Křik šedivého, obyčejného člověka. Lidé, vzpamatujte se, ještě není pozdě,“ zněl tehdy Siwiecův apel na polský národ. Na následky popálenin umíral úředník a otec pěti dětí v nemocnici čtyři dny, vláda pak jeho případ až do pádu železné opony tutlala. Byl totiž první »živou pochodní« v sovětském bloku.

Když veřejnost jeho příběh konečně slyšela, stal se z něj symbol protisovětského odporu.Čechům připomínal studenta Jana Palacha (†21), který z podobných důvodů spáchal sebevraždu samoupálením v lednu 1969 na Václavském náměstí.

Snad i proto byla po Siwiecovi před dvěma lety pojmenována ve čtvrti Žižkov ulice, ve které nyní sídlí právě ÚSTR. Pomník, který v téže ulici nyní stojí, navrhl polský umělec Marek Moderau a je na něm vyryto: „Ve jménu pravdy přinesl nejvyšší oběť.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.