Nejtěžší sudoku na světě! Vyluštit se dá za hodinu - Tady je řešení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejtěžší sudoku na světě! Vyluštit se dá za hodinu - Tady je řešení!

Fotografie
Fotografie (internal)

Sudoku finského vědce Arta Inkaly (41), údajně nejtěžší na světě, jsme vám představili včera. Nyní přinášíme správné řešení. Nutno podotknout, že tento kvíz pořádně zamotal hlavu i nejzkušenějším českým sudokářům. Sami se na vlastní kůži přesvědčili, že najít správné řešení trvá hodinu!

Finský profesor matematiky Arto Inkala se tvorbou této hádanky zabýval celé tři měsíce. „U normálního sudoku musíte myslet dvě tři čísla dopředu, tady musíte mít rozmyšleno dalších devět tahů,“ chlubil se Inkala.

Každá hádanka má ale i svého řešitele a čeští odborníci se shodují: Řešení existuje! „Tato úloha má jen jedno jediné řešení, což je důležité pro to, aby mohla být prohlášena za velmi těžkou. Její řešení i dobrému luštiteli zabere zhruba hodinu času,“ potvrdil Aha! Vítězslav Koudelka, organizátor 2. mistrovství světa v sudoku.

Zároveň vysvětlil, v čem spočívá obtížnost tohoto sudoku. „Nejedná se zde o logické luštění. To je největší kámen úrazu, je totiž potřeba se vracet. Existuje tam takových pět až šest cest k řešení, ale správná je jen jediná. Je to opravdu těžká úloha,“ vysvětlil Koudelka.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Jak úspěšně vyluštit sudoku:
  1. Musíte vyplnit v každém z devíti rámečků číslice od 1 do 9.
  2. Číslice od 1 do 9 se nesmějí v žádném řádku opakovat, stejně tak ani v sloupci či v rámečku o stranách 3 x 3.
  3. Vyberte si čísla, která se v tabulce vícekrát opakují a hledejte, jestli není někde místo, kam můžete čísla s největší pravděpodobností zapsat.
  4. Pokud již máte dost čísel ve čtverci (3 x 3), snažte se doplnit všechna čísla, a rovněž pokud chybí pár čísel v řádku nebo sloupci, pokuste se je doplnit jako první.
  5. Používejte vpisky, tedy malá číslíčka, která si neofi ciálně zapíšete do čtverečku, jako možná.
  6. Pokud se některý vpisek v bloku 3 x 3 nachází pouze v jednom řádku, můžete v tomto řádku toto číslo vyloučit z ostatních polí, ležících v jiných blocích.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.