Medvěd děsí Valašsko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Medvěd děsí Valašsko

Medvěd hnědý
Medvěd hnědý (pro Aha!: Michal VLČEK, profimedia.cz)

LAČNOV – „Bože, to je medvěd!“ vykřikl včera jeden z turistů několik metrů od naučné stezky v Lačnově na pomezí Vizovických vrchů a Bílých Karpat.

„Bože, to je medvěd!“ vykřikl včera jeden z turistů několik metrů od naučné stezky v Lačnově na pomezí Vizovických vrchů a Bílých Karpat. Šokovaní výletníci stačili naskákat do zaparkovaného favoritu a s třesoucími se koleny zmizet.

Statný medvěd hnědý se ale jen po několika desetiletích ocitl v místech, kam vlastně vždycky patřil. A pořádně si místo, kde jeho předci bydleli, prohlédl. Dokonce se prošel přímo po naučné stezce. Když dorazil až k plechové ceduli se svou podobiznou, zřejmě se rozzuřil. „Asi nebyl s fotografií svého druha příliš spokojen a hodně se rozčílil,“ popisuje ochránce přírody Milan Orálek. Statná šelma vyskočila na ceduli a začala se se svým předobrazem prát. „Na ceduli jsou zřetelné stopy zápasu. Potom se medvěd vydal podle stop do zalesněného porostu a zatím o něm nejsou další zprávy,“ dodal Orálek. Dokladem o jeho návštěvě je dokonale odlitá stopa, která je teď předmětem intenzivního zkoumání. „Zjišťuje se například váha, ale také věk nového obyvatele zdejšího kraje,“ říká Orálek.

Zkušenosti s putováním medvědů jsou na moravskoslovenském pomezí poměrně četné, nikdy však nesešel až tak blízko k vesnici. Nejznámější byl Míša z Brodského na Slovensku, který před pěti lety přeběhl hranice a trhal ovce v Beskydech. Nakonec se jej podařilo odchytit živého do speciální klece. Tu mají ochránci přírody už připravenu a určitě se budou snažit nového návštěvníka Valašska nalákat na laskominy i tentokrát.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.