Lumír Kořenek z Pardubicka: Tohle je nejlepší houbař Česka! Za 180 minut nasbíral 5 košů hub! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Lumír Kořenek z Pardubicka: Tohle je nejlepší houbař Česka! Za 180 minut nasbíral 5 košů hub!

Je Lumír Kořenek houbovým králem, nebo ho trumfnete?
Je Lumír Kořenek houbovým králem, nebo ho trumfnete? (pro Aha! – Lumír Kořenek, ara)

Všichni houbaři v Česku jásají! Taková úroda hub jako letos se jen tak nevidí. To potvrzuje i Lumír Kořenek (46) z Vyšehněvic na Pardubicku, který nasbíral za tři hodiny pět košů hub a ve svém bydlišti platí za houbového krále.

Deštivé a přitom teplé počasí posledních dní vyvolalo doslova houbařskou explozi. Podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti rostou houby ve všech lesích a ve velkém množství. A najdou se i houbaři, kteří už se své úlovky málem bojí nosit domů!

„Letos jsem našel takovou spoustu hřibů, že už je manželka nechce ani vidět. Posílá mě sice do lesa na procházku, ale s houbami prý se už nemám vracet,“ směje se pan Kořenek. Houby tak hlavně rozdává sousedům. „Houbařím od svých šesti let, a tak už o houbách leccos vím. Mám svoje místa, vím perfektně, u kterého pařezu co roste. Je to už taková rutina,“ dodává Kořenek.

Maximum houbové nadílky přitom bývá až v září, letos se však úroda přesunula už na srpen, což z daleka není běžné. „Mám pocit, že naposledy byl tak masivní výskyt hub v srpnu v roce 2002, kdy také hodně pršelo a byly povodně,“ vzpomíná Landa.

Houby teď rostou ostošest.

Jste lepší houbař než Lumír Kořenek?

Češi jsou vášniví houbaři a léto bez této zábavy si ani nedovedou představit. Pokud se i vy chcete pochlubit neobvyklými úlovky, pošlete své fotky na aha@ahaonline.cz. Ukažte celému Česku, jak vypadá ten pravý houbový král, a zkuste trumfnout úlovek pana Kořenka...

Listnaté, nebo jehličnaté lesy?

Rozhodování, kam se pro kterou houbu vydat, vám ulehčí už její název. Hřiby dubové, borové, kozáky či křemenáče najdete v lesích listnatých, pod břízami, habry, osikami či duby. Bedla vysoká, která se vyskytuje opravdu hojně, miluje prosvětlené listnaté lesy, případně jejich okraje. Pod listnáči se daří i holubinkám, například chuťově výborné holubince nazelenalé. Jehličnaté lesy mají v oblibě lišky rostoucí ve velkých skupinách, ale například i hřib smrkový či hřib kovář. Skvělá situace by mohla vydržet i do druhé poloviny srpna.

Hříbky najdeme teď i v městských parcích a lesích.

Pozor na otravy!

V posledních dnech se rozmohly i otravy z hub. Žádná z nich naštěstí zatím nebyla smrtelná. „Čím víc hub, tím víc otrav. Denně jich máme tak deset,“ popisuje Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Nejčastěji se lidé přiotráví z hub, které tepelně nedostatečně upravili. „Běžné jsou otravy z výborného hřibu koloděje. Houby je třeba povařit minimálně 15 minut. Jinak vás může potkat i šestihodinové úporné zvracení,“ dodal Klán. Podle něj rostou i satany, objevuje se muchomůrka zelená i muchomůrka tygrovaná.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.