O víkendu znovu pršelo: 2586 domácností zaplaveno! 57 domů čeká demolice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

O víkendu znovu pršelo: 2586 domácností zaplaveno! 57 domů čeká demolice!

Nedělní silná průtrž mračen, která zasáhla Chrastavu a okolí, dočasně přerušila odklízecí práce. Odmlčela se i těžká technika.
Nedělní silná průtrž mračen, která zasáhla Chrastavu a okolí, dočasně přerušila odklízecí práce. Odmlčela se i těžká technika. (Aha! – Martin Pekárek, ČTK – Radek Petrášek, Michal Doležal)

Ve strachu prožili uplynulý víkend obyvatelé severu Čech, zejména pak frýdlantského výběžku, který minulý týden zasáhla silná povodeň. I tento víkend totiž vydatně pršelo a meteorologové celou sobotu varovali, že přijdou další bouřky a přívalové deště! To se také částečně potvrdilo.

Perné chvilky prožili zejména obyvatelé Bílého Kostela nad Nisou na Liberecku. Zhruba půlhodinový intenzivní déšť sice nerozbouřil řeku Nisu, ale zato stekl po okolních polích přímo do vesnice. Obec přitom patří k těm, které záplavy před týdnem zasáhly nejvíce. „Lidé jsou zoufalí, celý týden své domy a sklepy uklízeli, a dnes mohou začít znovu,“ řekl starosta Jiří Formánek.

Povodeň, která obec s 900 obyvateli zasáhla minulou sobotu, zničila většinu ze sedmi kilometrů silnic, ze šesti mostů zůstal jen jediný. Dvě třetiny z 300 domů skončily pod vodou. Jak ale ukázala 9 dní od ničivých povodní první oficiální čísla, situace je vážná v celém kraji. Podle organizace Člověk v tísni poškodily ničivé záplavy na severu Čech 2586 domácností a 57 domů čeká demolice.

„Proti loňsku, kdy jsme prováděli šetření u 1900 domácností, jsou škody výrazně vyšší,“ uvedl vedoucí týmu povodňové pomoci organizace Člověk v tísni Igor Klimeš. Podle něj se ale počty poškozených domácností mohou ještě zvyšovat zejména v Chrastavě a Hrádku nad Nisou.

CO SE JIŽ VÍ?

  • V Libereckém kraji bylo zaplaveno 2496 domácností.
  • Nejvíce jich bylo ve Frýdlantu, voda vnikla do 1157 obytných prostor.
  • V České Lípě voda poškodila 517 domácností.
  • V Liberci bylo poničeno 230 domů a bytů.
  • V Rumburku na Ústecku vyplavila velká voda 50 domácností.
  • Ve Varnsdorfu bylo vyplaveno 40 domácností.
  • Do těchto čísel se nepočítají domácnosti, kde voda pronikla jen do garáží nebo zahrad.

Vojsko stavělo mosty!

Vojáci začali včera se stavěním provizorních mostů v Chrastavě a Rousínově na Liberecku. V Chrastavě nahradí secesní most, který vzala voda.

„Je to ale jen provizorium, které má sloužit kamionům mířícím do průmyslové zóny a odlehčit přetížené Pobřežní ulici,“ řekl starosta Chrastavy Michael Canov. Zhruba do tří týdnů by měl vedle provizorního mostu vyrůst jiný, který pak na místě zůstane, dokud nebude postaven nový most. Je třeba překlenout zhruba 48 metrů a to podle vojáků potřebuje delší přípravu.

Další z provizorních mostů budovali v Rousínově přes Jeřici, a to hned vedle původního secesního mostu z roku 1907, který před týdnem zničila velká voda. „Je to velká pomoc, zhruba deset rodin zůstalo po záplavách úplně odříznuto,“ řekla místní starostka Jaroslava Petrboková. Náhradní lesní cesty jsou navíc rozježděné od těžké techniky a ne každý si na ně se svým autem troufne. „Nechávali jsme auto u hospody a dál chodili pěšky,“ řekl jeden z místních obyvatel.

Armáda v průběhu včerejšího dne postavila několik provizorních mostů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.