Radomír Šimůnek (†48) má dnes pohřeb! Pozůstalí po lidech, které zabil: Havel nás tehdy zklamal! Jemu dal milost, nám plané sliby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Radomír Šimůnek (†48) má dnes pohřeb! Pozůstalí po lidech, které zabil: Havel nás tehdy zklamal! Jemu dal milost, nám plané sliby!

Radomír Šimůnek
Radomír Šimůnek (Aha! – Petr Novotný, Martin Hykl, David Kundrát, ČTK – David Veis)

Ani 18 let po vážné autohavárii, při níž zemřeli tři lidé a kterou zavinil nedávno zesnulý cyklista Radomír Šimůnek (dnes má pohřeb), emoce pozůstalých po obětech nevyprchaly. Nejenže se objevilo šokující svědectví o tom, že byl zašantročen důkaz o alkoholu v cyklistově krvi, navíc dodnes nemohou zapomenout exprezidentovi Václavu Havlovi (73) a jeho lidem, jak se k nim zachovali.

Ani 18 let po vážné autohavárii, při které zemřeli tři lidé a kterou zavinil nedávno zesnulý cyklista Radomír Šimůnek (†48), emoce pozůstalých po obětech nevyprchaly. Nejenže se objevilo šokující svědectví o tom, že byl zašantročen důkaz o alkoholu v cyklistově krvi, navíc dodnes nemohou zapomenout tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi (73) a jeho lidem, jak se k nim zachovali. Šimůnek, který má dnes pohřeb, se tak klidu zřejmě ještě nějakou dobu nedočká.

Milan Dvořák (58), jehož žena Alena (†39) v autě tehdy zahynula spolu s manželi Müllerovými, v rozhovoru pro deník Aha! zavzpomínal na to, jak byl s tehdy třináctiletým sirotkem Tomášem Müllerem pozván na Pražský hrad.

„Přijal nás nejdříve kancléř Ivan Medek. To byl člověk med a máslo, rozplýval se, sliboval, dala byste mu pětikorunu, mluvil jako kniha. Pak přišel prezident. Nabídl mi cigaretu a hned si také zapálil. Dětem na jejich oficiální pozvánky namaloval to svoje srdíčko a podepsal se tam. Chvíli mluvil o tom, jak udělá všechno pro to, abychom to neměli tak těžký. Tehdy řekl: »Kdykoliv budete něco potřebovat, obraťte se na naši kancelář, budeme se snažit vám vyhovět«. Během deseti patnácti minut nás Medek vyprovodil ven. V duchu jsem si říkal: Zaplať pánbůh, že mám tu taškařici za sebou a že je asi nikdy potřebovat nebudu,“ vzpomíná Dvořák.

Tomáš Müller, který byl na Hrad pozván rovněž, se na tu chvíli pamatuje také. „Pan prezident přijal celou naši rodinu a řekl, že rozhodne rychle a spravedlivě,“ vybavuje si i dnes jedenatřicetiletý Müller. Ani Dvořák ani Müller si tehdy nemysleli, že prezidentskou nabídku budou chtít využít...

Šokující milost pro Šimůnka

Krátce po tomto setkání dostali děti obětí částku 46 tisíc korun po zdanění, dál se o jejich osud cyklista Šimůnek nezajímal. Neměl důvod, protože jen pár týdnů po schůzce na Hradě dostal prezidentskou milost. Dvořák, který se v té době stále vzpamatovával ze ztráty manželky, a Müller, kterému zoufale chyběli rodiče, byli v šoku...

Odmítnutí pomoci

A došlo někdy na slibovanou pomoc od prezidenta Havla? Když na to Dvořák vzpomíná, polévá ho horko. „Syn vždycky toužil být učitelem dějepisu a zeměpisu. Když odmaturoval, udělal přijímací zkoušky na výbornou, ale jak to bývá, pro velký počet uchazečů nebyl přijat. Tenkrát jsem si vzpomněl na Havlova slova. Dovolil jsem si tam zavolat… Pak mě spojili s Ivanem Medkem a s paní, která tenkrát u našeho přijetí také byla. Řekli: »To není možné, pan prezident nemůže něco takovýho slibovat, to jste si vymyslel, to by mohl říct každý«. Rozčílilo mě to, řekl jsem: »Zapomeňte, že jsem vám volal, už po vás nikdy nic nebudu chtít«,“ zasáhne ho vzpomínka i po letech.

Podobně dopadl i Tomáš Müller. „Studoval jsem soukromou hotelovou školu. Utáhnout to ze sirotčího důchodu a z penzí dědy a babičky bylo těžké. Děda sháněl spoustu sponzorů. Bývalý kancléř prezidenta Ivan Medek tenkrát dědovi řekl, že když budeme cokoliv potřebovat, ať přijde.

Ve třetím ročníku, kdy školné bylo nějakých 24 tisíc korun, peníze na školu nebyly, a tak děda šel prosit na Hrad, zda by nebyl nějaký sponzor. Údajně mi poslal na účet školy sponzorský dar Michael Kocáb. Tomu dlužím poděkování.“

Dnes má Šimůnek, jehož zabila cirhóza jater, krátce před polednem pohřeb v budově strašnického krematoria. Jedno je jisté: ani jeden z pozůstalých po těch, které kdysi neopatrnou jízdou usmrtil, se pietního aktu nezúčastní...

Milan Dvořák: Na místě nehody okrádali mrtvé!

  • „Byli tam zloději. Manželce utrhali náušnice z uší tak, že měla roztržené lalůčky, sebrali jí prstýnky, vzali spoustu věcí.“
  • „Když jsem se v autě probral a vylezl ven rozbitým okýnkem, první, na koho jsem narazil, byla moje žena. Poznal jsem ji podle bundy. Sklonil jsem se k ní a začal jsem jí dávat masáž srdce a umělé dýchání z úst do úst. Někdo mě při tom kopnul kolenem do zadku a říká: »Vys*r se na ni, ta je dávno mrtvá«. Já jsem se otočil a říkám: »Takhle se mnou nemluvte, to je moje žena, co se tady stalo?«. Pak jsem slyšel, jak zase někdo říká: »Hele, on je asi taky z toho auta« a přes kalhoty jsem cítil, jak mi píchli do zadku injekci. Pak už jsem se probudil v hořovické nemocnici,“ vzpomíná Dvořák.

Co se tehdy stalo?

Šimůnek s rodinou jel 19. listopadu poblíž obce Cerhovice na Berounsku a při riskantním předjížděcím manévru smetl škodovku, ve které zahynuli tři lidé. Se zlomenýma nohama Šimůnka převezli do nemocnice na Bulovce. Policie prý nevěděla, kde Šimůnek je, tak mu nemohli odebrat vzorek krve. Nikdy tedy nebylo dokázáno, že před jízdou pil. I tak ale měl jít do vězení na 18 měsíců.

Dvořák nyní tvrdí, že získal protokol, podle kterého měl Šimůnek v krvi 2,05 promile. Zásahem podivných sil se však ztratil z rukou jeho advokátky. Po čtyřech měsících Šimůnkovi udělil prezident Havel milost.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.