Povodně 2010: Voda má už šestou oběť! Meteorologové: Dnes udeří přívalové deště! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Povodně 2010: Voda má už šestou oběť! Meteorologové: Dnes udeří přívalové deště!

Z osady Víska byly už včera pro jistotu evakuovány rodiny s dětmi.
Z osady Víska byly už včera pro jistotu evakuovány rodiny s dětmi. (ČTK – Radek Petrášek, ara)

Záplavami otřesený sever Čech se jen těžce vzpamatovává z drtivé povodně, která udeřila minulý týden. Včera si vydatné deště dokonce vyžádaly šestou oběť, když se podmáčený svah v Krkonoších sesul a zaživa pohřbil mladíka (†22). Dnes můžeme očekávat další krutou ránu, meteorologové totiž varují před vydatnými srážkami po celém území ČR a silně má pršet i na doposud nejhůře postiženém severu Čech!

K úmrtí mladého muže došlo včera po poledni v Horních Albeřicích na Trutnovsku. Muž zrovna v tu dobu stál ve výkopu, kde pracoval. Podmáčený svah nad ním se utrhl a mládence doslova pohřbil zaživa. Záchranáři přivolali na místo vrtulník, lékař už ale mohl jen konstatovat smrt, padající kamení jej totiž smrtelně zranilo.

Na podmáčenou zem dnes navíc dopadnou další spousty vody.Na celém území ČR totiž hrozí od dnešního dopoledne do pondělního rána silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami. Vodohospodáři očekávají vzestup hladin vodních toků. Místy může napršet kolem 50 mm vody, ovšem podle varování hydrometeorologů nelze vyloučit ani úhrny vyšší. Nedělní bouřky mohou ojediněle doprovázet i kroupy a místy silný vítr kolem 25 metrů za sekundu. Vzhledem k očekávaným srážkám a zejména k aktuálnímu nasycení povodí očekávají meteorologové v českých regionech vzestupy hladin na 1. a 2. stupeň povodňové aktivity.

Včerejší noční deště zvedly hladiny řek zejména na Liberecku, kde vodní živel napáchal minulý víkend největší škody. V Liberci napršelo 54 litrů vody na metr čtvereční za 24 hodin! Vydatné srážky včera zmobilizovaly obyvatele ohrožených oblastí. V Hrádku začali vojáci evakuovat obyvatele ulic U Lávky a Rybářské.

„Od pěti jsme vzhůru a sledujeme řeku,“ řekl hrádecký starosta Martin Půta. Starostka Višňové Marie Matušková zase rozhodla o evakuaci rodin s dětmi z osady Víska. „Je to prevence, stále prší a povodeň změnila toky řek, odečtům se proto nedá příliš věřit,“ řekla Matušková. Ve Frýdlantu už dobrovolníci začali opět budovat bariéry z pytlů s pískem, aby byli na dnešek připraveni.

Tohle se děje:

  • Toky v Libereckém kraji, které jsou po předchozích záplavách stále vysoko, opět stouply na úroveň povodňové aktivity.
  • Stav ohrožení byl včera odpoledne na Smědé v Předláncích a na Řasnici ve Frýdlantu-Řásnici, druhý stupeň se očekával na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou. První stupeň hlásili vodohospodáři na Lužické Nise v Liberci, Jeřici v Mníšku, na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem a Mandavě u Varnsdorfu.
  • Policie pátrá kolem Nové Vsi na Chrastavsku po zmizelém podnikateli. Muže (37) z Liberce připravila velká voda o živnost a jeho rodina má obavy i o jeho život. V souvislosti s povodněmi pohřešuje policie ještě muže z Dětřichova, kterého údajně strhla rozvodněná řeka.
  • Až 20 provizorních mostů poskytne Správa státních hmotných rezerv zatopeným obcím. První už včera putovaly na sever Čech. Dvě mostní konstrukce přepravili a dnes smontují vojáci v obci Rousínov. Tyto mosty mohou obcím sloužit zdarma až tři roky.
  • Kromě mostů poskytla armáda, hasiči a policie ze skladů cca 50 nádrží na vodu, nosiče kontejnerů, 49 elektrocentrál, 733 vysoušečů, velkokapacitní čerpadla a pohonné hmoty.

Obyvatélé Frýdlantu s obavami pozorují stoupající hladinu řeky Smědé.

Hasiči bojují s časem, cílem je vyčistit zanesené toky dřív, než voda znovu stoupne.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.