Nemocná Lenka Korandová - Pomáhá jí opička Barča! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nemocná Lenka Korandová - Pomáhá jí opička Barča!

Barča přinese paní Lence třeba mobil.
Barča přinese paní Lence třeba mobil. (pro Aha! – Marcela Durasová)

Netradičního pomocníka má Lenka Korandová (59) z Chotíkova na Plzeňsku, která po dopravní nehodě téměř ochrnula. Místo asistenčního psa jí pomáhá opička makaka Barča (9). Stačí jediný povel a přinese brýle nebo třeba ovladač na televizi!

Lenku Korandovou smetl v roce 2006 na silnici u Plzně v protisměru jedoucí lékař. Žena byla měsíc a půl v bezvědomí, měla zlomené ruce, obě nohy, žebro a také krvácela do mozku. Domů se vrátila po třičtvrtě roce, její opička byla mezitím v zoo.

„Nemohu téměř chodit, mám invalidní vozík, špatně vidím,“ popisuje žena. Bez věrné opičí kamarádky by se prý neobešla. Když jí něco spadne na zem, opička jí to sebere a podá. „Některé věci mohu jen jmenovat a Barča tomu rozumí. Třeba když chci podat brýle, televizní ovladač nebo mobil. Stačí, abych to řekla, a ona už běží,“ chválí svoji opičku Lenka Korandová.

Zvířátko jí prý pomáhá i psychicky. Velká legrace nastává třeba ve chvíli, kdy opička vidí svůj obraz v zrcadle. „Ona si myslí, že vidí jinou opici, a tak se strašně rozčiluje a plácá se do obličeje,“ dodává paní Lenka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.