Miminka, která se narodila v zaplaveném Frýdlantu: Tohle jsou děti povodní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Miminka, která se narodila v zaplaveném Frýdlantu: Tohle jsou děti povodní!

Lenka Koudelová (28) a syn Jiří
Lenka Koudelová (28) a syn Jiří (Aha! – Alexandr Malachovský)

Řeky se po víkendových povodních na severu Čech konečně vracejí do koryt a zoufalí lidé likvidují miliardové škody. Mezi slzami a beznadějí ale několika rodinám svitlo štěstí. Ve Frýdlantu, který voda zaplavila až do výšky 1,5 metru, porodily maminky krásné zdravé děti. Zažily si ale pořádně perné chvilky.

Tamní nemocnice totiž již téměř dva roky nemá funkční porodnické oddělení, protože se rodičky běžně odvážejí do liberecké porodnice. V době povodní ale byly všechny cesty z města odříznuté od okolního světa a nastávající maminky musely odrodit v provizorních podmínkách. Zdejší lékaři v době katastrofálních povodní zvládli i císařský řez!

Lenka Koudelová (28) a syn Jiří

Do frýdlantské nemocnice ji odvezl přítel v neděli krátce po poledni. „Přenášela jsem a původně jsem byla objednaná do nemocnice v Liberci, aby mi vyvolali umělý porod. Ukázalo se, ale že to bude všechno jinak. Jelikož miminko nemělo správnou polohu, muselo dojít na císařský řez. Protože v ženském pavilonu neměli operační sál, tak mě převezli na zdejší chirurgii a úspěšně mě odoperovali. Zachránili mi život a přivedli na svět Jiříčka,“ říká se slzami v očích čerstvá maminka. „Je to takové světélko naděje a štěstí. Rodiče jsou na tom zle, vytopilo je to, a mamka dokonce přišla o práci, zaměstnavateli to také všechno odneslo.“

Milada Hrdličková (26) a syn Martin

Rodit začala v sobotu v poledne. To už hustě pršelo a voda začala zaplavovat první domy. „Měla jsem obavy jet do Liberce, kdo ví, jak by to dopadlo,“ vypravuje mladá maminka. Přítel ji tedy odvezl do frýdlantské nemocnice, přestože věděl, že zde není porodnice. „Věřila jsem, že se o mě dobře postarají. To se i stalo, odrodila jsem bez problémů v neděli nad ránem,“ pochvaluje si paní Hrdličková. „Povodně se naší rodině vyhnuly, ale mám tady spoustu známých, které to asi postihlo. Říkám asi, protože jsem ještě nebyla venku, jsem tady s malým a jsem ráda, je tu o nás dobře postaráno, a jen občas zaslechnu zdáli zvuk těžké techniky.“

Milada Hrdličková (26) a syn Martin

V nemocnici ve Frýdlantu museli obnovit porodnici.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.