Povodně v severních Čechách dva dny poté: Domů se brodí páchnoucím bahnem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Povodně v severních Čechách dva dny poté: Domů se brodí páchnoucím bahnem!

Ve Vítkově zmizely domy i silnice.
Ve Vítkově zmizely domy i silnice. (Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK – Radek Petrášek, Libor Zavoral)

Podemleté a zabahněné domy, potrhané silnice, stržené mosty... To všechno mají na svědomí záplavy v severních Čechách. A navíc přibyla další, už sedmá oběť. Mrtvou ženu (†73) z Heřmanic na Liberecku objevili u Bogatyně v Polsku. Její totožnost musejí ještě potvrdit příbuzní.

..

Na Liberecku a Ústecku způsobily víkendové povodně podle hrubého odhadu škodu převyšující čtyři miliardy korun.

Mnozí obyvatelé z postižených oblastí se ani včera nemohli vrátit do svých zničených domovů. Ti ostatní stanuli tváří v tvář děsivé realitě. Ke zdevastovaným a často i z velké části zříceným domům se brodili zapáchajícím bahnem a v nejbližších dnech budou čelit mračnům bodajících komárů. Při odklízení naplavenin pomáhají sice hasiči a vojáci s těžkou technikou, ale i to je málo. Lidé zoufale potřebují pomoc.

Mezi řadou lidských tragédií ale byly i chvilky štěstí. V nemocnici ve Frýdlantu, který velká voda »odřízla« od světa, museli o víkendu mimořádně zhruba po roce znovu otevřít porodnici, protože nastávající maminky se nemohly dostat do Liberce. Nakonec tam porodily čtyři krásná miminka.

Lidé z Hrádku nad Nisou bojují teď hlavně s bahnem.

Pipišovi z Nové Vsi: Voda jim odnesla dům!

Naprostý šok čekal Jana Pipiše (47) z Nové Vsi. Jeho dvoupatrový dům voda zcela srovnala se zemí. Jediné, co zbylo, je osamělý pilíř, který trčí nad korytem rozvodněné řeky. „Dům vzala druhá povodňová vlna, která nás zastihla při odklízení následků té první. Hladina stoupla o několik metrů a sotva jsme stihli utéct,“ říká Jan Pipiš. Nyní nalezl azyl u své švagrové.

„I s dětmi jsem odjel a celý včerejšek jsem zabil tím, že jsme zařizovali nové doklady,“ dodává. Velká voda se podle něj přihnala během 40 minut. „Nebyl čas cokoliv zabalit. Voda nás o všechno připravila,“ zoufá si Pipiš. Pokud chcete jeho rodině pomoci, pošlete peníze přímo na jeho účet číslo 170059101/0300.

Z domu Pipišových zbyly jen trosky.

Ladislav (58) z Chrastavy: Nezbyly mi ani spodky!

O holý život musel bojovat Ladislav Rabatin (58) z Chrastavy. Velká voda ho i s rodinou překvapila v nově rekonstruovaném domku přímo v centru obce.

„Nestačili jsme si vzít vůbec nic. Jenom jsme pobrali děti a vnoučata a honem pryč z domu. Vyběhli jsme ven na střechu autobusové zastávky, odkud nás evakuoval vrtulník. Přišlo to hrozně rychle,“ říká muž se slzami v očích. Dům tři měsíce rekonstruoval. „I fasádu jsem nahodil, chyběla už jen barva. Velká voda ale všechno vzala a dům podemlela,“ dodává.

V prvním patře jeho domu byly dva metry vody. „Sahala až ke stropu a úplně všechno zničila. Nemám vůbec nic, nezbyly mi ani spodky,“ zoufá si muž, kterému museli hasiči dát i svou uniformu. Co bude dál, muž nyní netuší. Kdyby mu chtěl někdo pomoci? „Nemám číslo účtu. Jsem důchodce. Pokud by mi někdo chtěl pomoci, např. oblečením, pitnou vodou nebo nářadím, ať to zašle na mou adresu Nádražní ulice 200 v Chrastavě,“ říká nešťastný senior.

Panu Ladislavovi museli hasiči dát uniformu, nezbylo mu ani oblečení.

Jeho domem v Chrastavě protékají stále proudy vody.

Za tohle může povodeň... Docházejí léky a pitná voda!

  • Vzrostl počet pacientů s podchlazením. Nastydli, když v prudkém dešti čekali na evakuaci na střechách svých domů.
  • Velká voda smetla lékárny. Lidem s chronickými onemocněními, např. kardiakům, docházejí léky.
  • Lidem se vybíjejí mobilní telefony, které není kde dobít, obnovení dodávek elektrického proudu může v některých oblastech trvat i měsíce. Pevné linky zcela vypadly.
  • V Ústí nad Labem kvůli velké vodě včera zkolabovala doprava. Na objízdné trase vznikaly dlouhé kolony.
  • Hřensko, které leží u ústí řeky do Labe, bylo i včera celý den uzavřeno.
  • Bez proudu na Děčínsku stále zůstávají desítky domácností. Elektřina nadále nejde v částech Srbské a České Kamenice a obci Jánská.
  • Problémy začínají být s dodávkami pitné vody. Vodohospodáři varují před používáním vody ze studní v místech kudy se prohnala velká voda.
  • Lidé v zatopených oblastech potřebují především čisticí prostředky, prostředky osobní hygieny, např. pleny apod. Je nedostatek gumových rukavic, pracích prostředků a repelentů.

Vláda uvolnila 40 milionů! Stačit to nebude!

Kliknutím zvětšete



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.