Těžký život českých důchodců: Sotva vycházíme... Musí nám stačit stovka na den! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Těžký život českých důchodců: Sotva vycházíme... Musí nám stačit stovka na den!

 (pro Aha! – Alexandr Malachovský)

Jen si to na chvíli představte. Celý život tvrdě pracujete a pak odejdete do starobního důchodu a přijde šok! Průměrný důchod dnes činí 10 065 Kč a na tuto částku přitom víc jak polovina důchodců nedosáhne! Navíc vláda ve svých úsporách plánuje od roku 2012 zvyšovat důchody pouze o inflaci, to znamená každoročně jen o několik desítek korun. Jak se tedy vlastně žije českým seniorům?

Podle údajů organizace Rady seniorů ČR vynakládají důchodci peníze především na bydlení a jídlo. Nemalou část z jejich důchodů ukrojí i doplatky na léky a placená ambulantní péče. Ne každému potom už zbývá na veřejnou dopravu, na tak běžnou věc jakou jsou noviny nebo občasné požitky v podobě návštěvy kina či bazénu.

Řada důchodců žijících hlavně ve městech sleduje zvyšující se náklady na bydlení s hrůzou v očích. Jenže – i když nebudou mít co do pusy, zůstanou na to sami. Na jejich důchody prostě není, i proto nová vláda plánuje penzijní reformu. Ta se však dotkne pouze mladších ročníků.

„Občané by si měli odkládat část svých příjmů, to je princip penzijní reformy,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Finanční poradci tak doporučují odkládat si po celou dobu svého pracovního života minimálně desetinu platu na stáří. Lidé nad čtyřicet let, kteří si doposud na důchod nijak nespoří, by pak podle poradců měli odkládat ještě vyšší částky...

Kliknutím zvětšete

CELKEM 100,60 Kč

Kliknutím zvětšete

 

 

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.