Houbaři radí: Na praváky choďte s kosou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Houbaři radí: Na praváky choďte s kosou!

Valašsko. Jan Cigánik (uprostřed) našel se svým otcem a kamarádem 14 kilogramů hřibů.
Valašsko. Jan Cigánik (uprostřed) našel se svým otcem a kamarádem 14 kilogramů hřibů. (pro Aha! – Věra Knedlhansová, Lubomír Kořenek, Marek Šefl, ara)

Houbařské žně jsou v plném proudu! Není snad ani možné vyjít si s košíkem do lesa a přijít domů s prázdnou! Rostou praváci, kozáci, objevují se babky a daří se i bedlám a žampionům.

S plným košem se z lesa vrátil i Jan Cigánik (30) z Prahy, který přijel navštívit své rodiče do Velkých Karlovic na Valašsku. „Hned jsme se s otcem a kamarádem vypravili na naše místa v lesích kolem Karlovic. Za dvě hodinky jsme měli plné koše velkých a zdravých praváků. Nasbírali jsme zhruba 14 kilo hub,“ popsal Cigánik. Většina úlovku se podle něj nasuší a malé hříbky skončí naložené v octu.

127 hřibů pravých a dubových našla o víkendu i Zdenka Knedlhansová se svým přítelem z Kralovic na Plzeňsku. Takový úlovek se jim navíc podařil v rekordně krátkém čase, trvalo jim to necelé dvě hodiny. „Nikdy jsem tolik hřibů nenasbírala, dokonce jsem jich tolik ani neviděla pohromadě,“ usmívá se spokojená houbařka. Největší hřib měřil na výšku 22 centimetrů, hlava byla široká 17 centimetrů. „Čištění hub trvalo několik hodin a pomáhala celá rodina. Odměnou byly řízky a smaženice. Samozřejmě jsme také hned nakrájeli hříbky na sušení,“ dodává Zdeňka.

„Hub roste tolik, že už je nikdo ani nechce,“ řekl Aha! pan Lumír Kořenek (46) z Vyšehněvic na Pardubicku. Proto má svůj speciální způsob, jak houby konzervuje. „Nakrájené houby povařím ve vodě, vůbec je ale nesolím ani jinak nekořením. Pak do nich přidám trochu sádla a vše nacpu do střeva na tlačenku. Střívko se dá běžně koupit. V ledničce vydrží klidně i rok a pak se mohou libovolně použít pod maso, do omáčky či polévky,“ radí Kořenek.

Kde rostou...

Podle zkušeností mykologů nyní rostou houby hlavně u Mladé Boleslavi, Nymburka, na Pardubicku nebo na jihozápad od Prahy. Velká houbová nadílka se dá očekávat i na Vysočině, v Novohradských horách, v Moravskoslezském kraji a na Šumavě.

Hrádek u Rokycan. Snímek hřibového úlovku zaslali do Aha! Kristýnka, Marek a děda Šefl.

Kralovice. Za dvě hodiny 127 hřibů – to je úlovek paní Zdenky.

Pardubice. Pan Kořenek nasbíral celou kopu hub za 20 minut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.