Pomoc, blíží se KROK-ZILLA! Austrálii děsí sedmimetroví krokodýli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pomoc, blíží se KROK-ZILLA! Austrálii děsí sedmimetroví krokodýli

Původního obřího krokodýla se podařilo zastřelit. V oblasti ale žijí další dva ještě mohutnější predátoři.
Původního obřího krokodýla se podařilo zastřelit. V oblasti ale žijí další dva ještě mohutnější predátoři. (Profimedia.cz, Isifa.com)

Dokonce i Krokodýl Dundee by zvažoval setkání s těmihle monstry. Původní obyvatele Austrálie – Aboridžince žijící na severu země – ohrožují dva obrovští krokodýli, kteří měří kolem sedmi metrů!

Obyvatelé australského Manangooru mají stále ještě v živé paměti případ z roku 1997. Velikánský sedmimetrový krokodýl rozsápal několik krav a koz a bylo jen otázkou času, kdy se pustí i do člověka. Farmářům se jej nakonec podařilo zastřelit. Predátora tehdy musely z řeky vytáhnout dva vozy značky Toyota 4x4. Teď ale panika vypukla nanovo. V oblasti se totiž vyskytují dva krokodýli, kteří mohou být dokonce ještě větší.

A tohle je prehistorický »kočkodýl«

Žil společně s dinosaury a lovil výhradně na souši. Živil se hmyzem a drobnými živočichy. Prapředka dnešních krokodýlů, který dostal název Pakasuchus kapilimai, se nyní vědcům podařilo identifikovat na základě nálezu zkameněliny v údolí Rift v Tanzanii. Fosilie je stará 105 milionů let.

Lebka krokodýla měřila zhruba 7 cm. Zvíře bylo velké asi jako dnešní kočka, s níž mělo i téměř shodný chrup tvořený řezáky a stoličkami. Současní krokodýli mají velké kuželovité zuby, které jim umožňují trhání kořisti na velká sousta, jež polykají.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.