Pohřeb Milana Paumera (†79) - Je to vrah! stálo na plakátech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohřeb Milana Paumera (†79) - Je to vrah! stálo na plakátech

Před obřadní síní divadla čekaly přes tři stovky lidí, odpůrci Paumera ale radši zůstali doma. Vojenští veteráni pomohli odnést rakev do vozu a vypálili šest salv.
Před obřadní síní divadla čekaly přes tři stovky lidí, odpůrci Paumera ale radši zůstali doma. Vojenští veteráni pomohli odnést rakev do vozu a vypálili šest salv.  (Aha! – Karel Kopáč, ČTK)

Před necelými dvěma týdny zesnul Milan Paumer (†79), jeden z výpravy bratří Mašínů, kteří se v 50. letech »prostříleli« na Západ. A ačkoliv před dvěma lety dostal plaketu za hrdinství od tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, včera – v den jeho pohřbu – visely v jeho rodných Poděbradech plakáty, které ho nazývaly vrahem. Správa města je ale bleskurychle přelepila.

..

„Pokládám takový výklad za nesprávný a za nespravedlivý,“ hájil skupinu, která zabila šest lidí, premiér Petr Nečas. „Někdy je třeba bojovat za svobodu se zbraní ruce,“ přitakal i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

S kyticemi přišli i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS) či ministr vnitra Radek John (VV). V zadních řadách posedával i herec Ondřej Vetchý. Před poděbradským divadlem postávaly stovky lidí včetně veteránů, kteří do sálu nesměli – neměli pozvánky. Ti tak rakev s ostatky alespoň doprovodili k pohřebnímu vozu.

Milan Paumer (*1931 – † 2010)
  • Od dětství se přátelil s bratry Mašíny, Ctiradem (79) a Josefem (78).
  • Byl jedním z pětičlenné skupiny vedené Ctiradem (79) a Josefem (78) Mašínovými, která se v roce 1953 během dramatického 29denního útěků na západ zabila 6 lidí.
  • Po příchodu do USA vstoupil do americké armády.
  • Do ČR se vrátil roku 2001, kde se účastnil politického dění.
  • V únoru 2008 dostal čestnou plaketu od tehdejšího premiéra Mirka Topolánka.
Topolánek poslal věnec!

Bratři Ctirad (79) a Josef (78) Mašínovi žijí v USA, a na pohřeb tak nepřijeli. Naopak expremiér Topolánek, který Paumera a Mašíny vyznamenal, poslal na obřad za sebe a manželku Lucii Talmanovou věnec. „Bohužel lidé mají raději mrtvé mučedníky, než živé hrdiny,“ obhajoval navíc vyznamenání, které udělil v roce 2008 Paumerovi, v komentáři pro středeční MF Dnes.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.