Uřízli jí nos a uši! Potrestejte je, žádá zoufalá Aisha (19)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Uřízli jí nos a uši! Potrestejte je, žádá zoufalá Aisha (19)!

Tahle fotka obletěla svět – Aisha ukazuje zohavený obličej a chybějící uši.
Tahle fotka obletěla svět – Aisha ukazuje zohavený obličej a chybějící uši. (www.time.com, www.cnn.com)

Snad každý si pamatuje hrůzostrašný příběh afghánské dívky Aishy (19). Manžel, patřící do militantně islámského hnutí Taliban, jí v březnu uřízl nos a obě uši jako trest za to, že ho chtěla opustit. „To jsou lidi, kteří mi provedli tohle,“ říká na adresu teroristů a ukazuje na svůj zohavený obličej.

V rozhovoru pro americký časopis Time Aisha ještě jednou zrekapitulovala svůj smutný příběh. Už v osmi letech ji otec zaslíbil rodině jejího budoucího manžela, toho si vzala, když jí bylo šestnáct. Téměř ho ale nevídala, protože bojoval v Pákistánu, a místo toho žila s tchánem a deseti švagry. „Strávila jsem s nimi dva roky jako vězeňkyně,“ popisuje Aisha, kterou muži pohlavně zneužívali.

Když už nemohla soustavné týrání vydržet, pokusila se o útěk. Dopadla ji ale policie a musela do vězení, v Afghánistánu je totiž útěk od manžela trestný čin. Nakonec dostala milost, místo úlevy ale přišel brutální trest manžela.

„Najednou jako bych v nose ucítila studenou vodu. Otevřela jsem oči, ale pro tu spoustu krve jsem nic neviděla,“ vzpomíná Aisha na bolest. Manžel ji pak nechal v horách, aby zemřela, jí se ale podařilo dovolat pomoci. Nyní žije v útulku v Kábulu a doufá, že jí bude dovoleno odcestovat do Spojených států. Tam by jí totiž dobročinné organizace přispěly na rekonstrukci obličeje.

Aktuální podoba dívky je na titulní stránce časopisu Time.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.