Ovocná limonáda v prášku Vitacit: je mu 40 let! A stále se prodává... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ovocná limonáda v prášku Vitacit: je mu 40 let! A stále se prodává...

Dřív stál l1,50 Kčs, nyní 12 Kč.
Dřív stál l1,50 Kčs, nyní 12 Kč.  (pro Aha! – Ivan Dostál)

Kdo by neznal Vitacit! Jako děti jsme ho milovali. Sypali jsme si ho do dlaní a pak kyselý prášek lízali. Legendární rozpustný nápoj teď slaví neuvěřitelné 40. narozeniny! Jeden z nejoblíbenějších socialistických výrobků byl patentován v roce 1970 a stále se vyrábí!

Továrna na výrobu Vitacitu je v malé vsi Pitín na Uherskohradišťsku. „Vitacit vyrábíme podle vlastní receptury. Základní suroviny jsou samozřejmě pořád stejné – tedy cukr a kyseliny citronová a askorbová. Nově jsme ale přidali nějaké vitaminy a další zlepšováky, které však neprozradíme,“ usmívá se dcera původního majitele firmy Jiřího Holzera Vlasta (30).

I dnešní Vitacit je k dostání s citronovou a pomerančovou příchutí. Původně byla na trhu i verze malina, o tu však nebyl zájem, a tak ji nahradila jahoda. V době největší slávy v 80. letech se ho vyrobilo i tisíc tun ročně. Teď je to již mnohem méně.

„Ročně vyrobíme asi 50 tun prášku, zájem je o něj především v létě, kdy Češi hromadně vyrážejí na dovolené,“ vysvětluje Holzer. „Jsme dvojka na trhu. Zajímavé je i to, že pokud lidé mají uvést název nějaké oblíbené pochoutky z doby dávno minulé, vybaví si nejdřív žvýkačku Pedro a pak Vitacit,“ dodává Vladimír Dobrovolný ze společnosti která Vitacit prodává.

Jak Vitacit vznikl

V Zemědělských závodech Kaznějov sesypal pracovník Jiří Bastl do míchačky kyselinu citronovou, kterou zde vyráběli, tuny cukru, vitamin C a citronové aroma. A název? Britská firma Vitacid, vyrábějící jed na krysy, Čechům umožnila podobný název jen s »t« na konci.

Recept Aha! Koláč s Vitacitem

Vitacit se v minulosti hojně využíval i na pečení dortů či zákusků. Aha! přináší klasický recept na koláč s Vitacitem.

  • Na těsto: 2 hrnky polohrubé mouky a 1,5 hrnku moučkového cukru, 4 vejce, 1 hrnek vlažné vody, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíci kakaa.
  • Na krém: 2 netučné tvarohy, 250 g másla, trochu mléka, 6 lžic moučkového cukru, 3 lžíce rumu
  • Na polevu: 3/4 l vody, 1 Vitacit, 2 balíčky vanilkového pudinku, 200 g cukru

Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v troubě. Necháme vychladnout a potřeme krémem. Na závěr koláč polijeme polevou z pudinku a Vitacitu. Necháme ztuhnout v chladničce a pak teprve krájíme.

Jiří Holzer a jeho dcera Vlasta pečují o výrobu nového Vitacitu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.