VIDEO Zřícené letadlo: Úřady popřely přeživší, zatím nikoho živého nenašli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

VIDEO Zřícené letadlo: Úřady popřely přeživší, zatím nikoho živého nenašli!

Příbuzní pasažérů havarovaného letu dostali falešnou naději. Zatím nenašli nekoho živého.
Příbuzní pasažérů havarovaného letu dostali falešnou naději. Zatím nenašli nekoho živého. (ara )

V horách poblíž pákistánské metropole Islámábádu se dnes za špatného počasí zřítilo letadlo se 152 lidmi na palubě. Ministr informací Kamar Zaman Kaira původně prohlásil, že osm lidí nehodu přežilo, představitel záchranných služeb Imtiaz Iláhí toto tvrzení ale podle agentur Reuters a AFP později popřel.

„Všude kolem se válí bezvládná těla, málo jich je ale nedotčených. Převážně sbíráme části mrtvol a dáváme je do pytlů. Doposud jsme nenašli žádné přeživší," konstatoval islámábádský činitel Iláhí.

Nad místem neštěstí v národním parku poměrně nízkého pohoří Margalla krouží vrtulník. Z leteckých snímků je patné, že letadlo hoří a stoupá z něj hustý dým. Vrak leží v nepřístupné lokalitě zalesněných hor a záchranáři se k němu za hustého deště vydali pěšky. Postupně objevují těla obětí a také trosky stroje.

Policie oznámila, že záchranáři již našli těla více než 90 mrtvých. České velvyslanectví v Islámábádu sdělilo, že mezi oběťmi nejsou s největší pravděpodobností žádní Češi.

Nemáme tyto informace ještě potvrzené, protože na seznamu pasažérů není uvedena země původu, ale podle jmen by mezi oběťmi neměli být žádní Češi, řekl ČTK v telefonickém rozhovoru velvyslanec Pavol Šepeľák.

Většina cestujících byli Pákistánci, jako jediného cizince zmiňuje místní televize somálského byznysmena,dodal ambasador s tím, že velvyslanectví zprávy nyní ověřuje.

Český velvyslanec potvrdil dosavadní informace tiskových agentur, že příčinou nehody letadla, které odstartovalo v 7:45 místního času (4:45 SELČ) z jihopákistánského Karáčí k dvouhodinovému letu a v Islámábádu chtělo přistát, bylo zřejmě špatné počasí, nikoli kupříkladu teroristický útok. Zatím ovšem nebyla nalezena černá skříňka, která by tento předpoklad doložila.

Záchranné akce sledují zaměstnanci českého velvyslanectví z okna, jelikož místo neštěstí se nachází v severní části města, kde je i česká ambasáda. Nálezy obětí jsou prý velmi emotivní, řada postupně objevovaných těl je ohořelá k nepoznání.

Pilot ztratil kontakt s řídící věží na islámábádském letišti.

Letadlo chtělo přistát v Islámábádu, ztratilo kontakt s kontrolní věží a později jsme se dověděli, že spadlo,sdělil Parvíz George z pákistánského úřadu pro civilní letectví. Představitelé letištních úřadů se shodují v tom, že letadlo kvůli špatné viditelnosti zabloudilo, možná když se pokoušelo nad Islámábádem kroužit před přistáním.

Podle podrobných meteorologických zpráv u Islámábádu velmi hustě prší a viditelnost je do tří kilometrů. Hustý déšť je rovněž v Karáčí, kde voda stojí v ulicích. Televize CNN citovala pákistánského bankéře, který společností Airblue létá do Islámábádu každý týden, ale dnes se rozhodl z důvodu špatného počasí do letadla v Karáčí nenastoupit.

Na palubě letu 202 bylo 146 cestujících a šestičlenná posádka. Na letišti v Islámábádu se shromáždily stovky příbuzných a přátel pasažérů, kteří zoufale žádají zprávy o svých blízkých. V letištní hale vládne chaos, lidé pobíhají sem a tam, mnozí pláčou. Pákistánská vláda vyhlásila dnešek dnem státního smutku.

Letadlo bylo typu Airbus 321, který patří ve světě k nejoblíbenějším, bylo maximálně osm let staré a nemělo žádné známé technické závady. Patřilo pákistánské soukromé letecké společnosti Airblue, která byla doposud považována za velmi spolehlivou a od zahájení svého provozu v roce 2004 neměla žádnou nehodu, jež by stála za zmínku. Podle televize CNN je tato společnost druhá největší v Pákistánu a kromě domácích spojů zajišťuje také lety do Ománu, Spojených arabských emirátů a Británie.

ČTĚTE TAKÉ:

Černý týden letecké dopravy: 5 dnů, 4 nehody, 242 mrtvých!

Krvavý masakr letadle - 200 lidí se uškvařilo zaživa!

158 obětí po pádu letadla v Indii! ZÁZRAK! Osm lidí přežilo!

(iec, ČTK)

Video Youtube

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.