Na borůvkách číhá SMRT! Z lesních plodů se můžete nakazit nebezpečným parazitem! Úmrtnost je až 90 %! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Na borůvkách číhá SMRT! Z lesních plodů se můžete nakazit nebezpečným parazitem! Úmrtnost je až 90 %!

Nebezpečí teď hrozí hlavně při sběru borůvek.
Nebezpečí teď hrozí hlavně při sběru borůvek.  (Profimedia.cz, ara)

Měchožil bublinatý. Odporný název pro ještě odpornějšího parazita. Ten číhá v plodech, které teď Češi houfně sbírají v lesích. Největší nebezpečí hrozí z borůvek, lesních jahod, ale i hub. Pokud se tenhle cizopasník dostane do lidského těla, může způsobit velké zdravotní obtíže – napadá játra, srdce i mozek. Bez léčby končí nákaza v 90 % případů smrtí!

Jak se vůbec tahle malá potvůrka, které se také říká tasemnice liščí, na lesní plody dostane? Jednoduše stačí, že se v jejich blízkosti nachází výkaly infikovaného zvířete – nejčastěji lišek, ale i psů, koček a hlodavců. „Největší riziko onemocnění je v blízkosti velkých měst. Lišky se sem stahují, nacházejí v nich na skládkách potravu i úkryt,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Na plody se pak dostanou vajíčka měchožila bublinatého. Když je pak člověk společně s chutnými borůvkami nebo jahodami sní, dostanou se do zažívacího traktu. Odtud se velmi rychle rozšíří do krevního oběhu a napadají orgány, svaly i mozek. Onemocnění tzv. echinokokóza postupuje velmi pomalu, i několik let. Nicméně je velice agresivní, bez léčby umírá až 90 % nakažených. Pravdou ale je, že většina lidí, která zkonzumuje infikované lesní plody, neonemocní. „Onemocní jen asi 10 – 15 % lidí,“ tvrdí Duben.

Kde se u nás měchožil vzal?

Nemoc, kterou měchožil přenáší – echinokokóza, je v ČR poměrně vzácná. Lékaři ji tedy často nerozpoznají. První případ se u nás vyskytl před 30 lety, v roce 2007 se objevili hned dva nemocní lidé. V současné době je zvýšený výskyt tohoto onemocnění v celé střední Evropě. Do Česka se parazit dostal ze sousedního Německa kvůli migrujícím liškám.

Lišky jsou hlavními přenašeči tasemnice liščí.

Jak se nenakazit

  • Plody, které nasbíráte v lese, vždy pořádně umyjte. Ještě lepší je ale konzumace po tepelné úpravě při minimální teplotě 60 °C.
  • Myjte si často ruce.
  • Dbejte na pravidelnou deratizaci (hubení hlodavců) ve vašem okolí.
  • Pokud vlastníte domácího mazlíčka, dávejte ho pravidelně odčervovat u veterináře.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.