Manažer ČEZ má z akcií miliony. Roman by mohl mít půlmiliardu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Manažer ČEZ má z akcií miliony. Roman by mohl mít půlmiliardu

Martin Roman
Martin Roman (: ČTK)

PRAHA – Další manažer energetické společnosti ČEZ Jaroslav Suk vydělal miliony za prodej firemních akcií v rámci motivačního programu společnosti.

Další manažer energetické společnosti ČEZ Jaroslav Suk vydělal miliony za prodej firemních akcií v rámci motivačního programu společnosti. V pátek 18. srpna jich nakoupil 20 000 kusů po 243 korunách a hned je prodal za tržní cenu 812 Kč za kus. Tím ihned vydělal zhruba 11,4 milionů korun.

Skoro polovinu musel ale zaplatit na dani z příjmu. Suk má v rámci motivačního programu ČEZ nárok zakoupit za cenu 243 korun za kus ještě 55 tisíc akcií. Při současné tržní ceně akcií ČEZ by tak získal dalších 32 milionů korun.
Oproti generálnímu řediteli ČEZ Martinu Romanovi je ale Suk jen chudý příbuzný. Ten kdyby teď opci uplatnil, získal by přes půl miliardy korun hrubého.

ČEZ považuje opční program pro manažery za běžný motivační prvek. Spočívá v tom, že manažeři mají nárok za velmi nízkou cenu nakoupit akcie firmy a pak je prodat za jejich tržní cenu. Tento postup je už dlouho kritizován, z manažerů polostátní firmy ČEZ se totiž stávají nejlépe placení lidé v zemi. Proto valná hromada společnosti v květnu program upravila a výhody omezila, jeho budoucí účastníci např. vydělají maximálně 100 procent původní hodnoty akcií. Roman a ostatní současní členové managementu ČEZ se tomu ale můžou jen smát, jich se změny nedotýkají…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.