Jak by dopadly volby v červenci? Průzkum tvrdí: Premiérem by byl Schwarzenberg! Kníže: Na to jsem moc starý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak by dopadly volby v červenci? Průzkum tvrdí: Premiérem by byl Schwarzenberg! Kníže: Na to jsem moc starý!

2010 - Prďácký motýlek a vitální výraz – pokud kníže nespí, vypadá na svůj věk stále dobře. On si to ale nejspíš nemyslí…
2010 - Prďácký motýlek a vitální výraz – pokud kníže nespí, vypadá na svůj věk stále dobře. On si to ale nejspíš nemyslí… (Aha! – Karel Kopáč, ČTK)

Volby dopadly, jak dopadly – někdo má radost, jiný zase na čtyři roky zkaženou náladu. Co by se ale stalo, kdybychom volili až nyní místo na konci května? Podle průzkumu agentury SANEP by volby vyhrál »nováček« TOP 09.

Jako předseda vítězné strany, která by bezpochyby sestavila vládu s ODS a VV, by tak do premiérského křesla neusedl nikdo jiný než ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (72)!

„Ne že bych se tak divil, ale radši nevěřím,“ řekl Schwarzenberg deníku Aha! když se dozvěděl o výsledcích průzkumu. A co ambice na premiérské křeslo? „Když se všechno tak změnilo za dva měsíce, za čtyři roky se to může promíchat ještě více. Ale s premiérskou funkcí, to nevím, vzhledem k mému věku by to záleželo na mém zdravotním stavu,“ řekl realisticky.

Kdyby totiž na post předsedy vlády usedl, stal by se historicky nejstarším premiérem České republiky! Dosud nejstaršího Jana Fischera, který se premiérem stal v osmapadesáti, by už nyní trumfl o celých čtrnáct let.

Jak Karel stárne

Véčkaři - Přišli by o 104 tisíc voličů!

Strana Radka Johna, která vítězně vplula do Sněmovny i na klíčové vládní posty, by nyní už tolik hlasů nezískala – přišla by o téměř dvě procenta voličů. Z počtu lidí, kteří se dostavili k urnám, by to bylo 104 600 Čechů! „Je to zejména kvůli kritice provázanosti některých ministrů a náměstků se společností ABL, kterou vlastnil mecenáš Věcí veřejných a stávající poslanec a ministr dopravy Vít Bárta,“ píše se v komentáři k průzkumu.

Bárta sice za stovky milionů prodal podíl ve firmě bratrovi, na ministerstvo si ale »dotáhl« někdejšího obchodního ředitele fi rmy Martina Sýkoru jako náměstka a ministerstvem školství se stal jeho někdejší firemní psycholog Josef Dobeš.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.