Unikátní operace fenky Emy - Nemocné klouby vyléčily krevní destičky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní operace fenky Emy - Nemocné klouby vyléčily krevní destičky

Ema byla divočejší, a tak ji musel veterinář trochu uspat. Jinak lze zákrok provádět i při plném vědomí. Před náběrem je třeba oholit krk a místo vydezinfi kovat.
Ema byla divočejší, a tak ji musel veterinář trochu uspat. Jinak lze zákrok provádět i při plném vědomí. Před náběrem je třeba oholit krk a místo vydezinfi kovat. (pro Aha! – Veterinární klinika Mimoň)

Velkými bolestmi trpěla pětiletá fenka kanárské dogy Ema. Kvůli artróze v kolenních kloubech už téměř nechodila. Po speciálním zákroku pomocí krevních destiček na veterinární klinice v Mimoni opět vesele běhá. Celá »operace« přitom trvala zhruba půl hodiny a za čtyři dny si už fenka na bolesti nevzpomněla.

Zákrok je podle veterináře Zdeňka Vepřeka šetrnější než výměna kloubů. Jeli pejsek klidný, lze ho provést i při plném vědomí nebo s použitím jen lehkého sedativa. Ema byla divočejší, a tak ji musel veterinář trochu uspat. „Psovi nabereme krev ze žíly na krku. V odstředivce z ní oddělíme krevní destičky a aplikujeme je do kloubu. Jeli v něm alespoň část chrupavky, je šance, že bude fungovat podstatně lépe,“ popisuje stručně metodu Vepřek.

Celý zákrok, při němž se využívá krev pacienta, je absolutně sterilní, a tedy bez rizika. Je třeba ho opakovat třikrát až čtyřikrát ve čtrnáctidenních intervalech.

Léčba kloubu pomocí krevních destiček by měla být také mnohem levnější než operace. Zdá se ale, že Ema je jedním z posledních psů, který měl šanci ji podstoupit. „Český obchodní zástupce amerického dodavatele neúměrně předražil sadu potřebnou na ošetření jednoho kloubu, a to až poté, co se obchod uskutečnil,“ říká MVDr. Vepřek s tím, že hodlá záležitost řešit soudně. Jednoduše řečeno – souprava s pěti sety měla stát zhruba 17 tisíc korun, dodavatel si ale nakonec podle něj účtuje zhruba 90 tisíc korun.

„Učinila se nabídka, druhá strana ji akceptovala a došlo k dodání. Za kolik prodávají jiné subjekty, nevím,“ odpověděl Karel Dědina z firmy Medista na dotaz Aha!, proč jejich předchůdce stejné zboží účtoval pětkrát levněji. Pokud to tak zůstane, bude muset majitel nemocného psa zvážit, zda vyléčí psovi nohy, nebo si raději koupí auto...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.