Vědci o domácích mazlíčcích: Pomáhají proti nemocem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci o domácích mazlíčcích: Pomáhají proti nemocem!

Podle odborníků by děti měly vyrůstat se zvířaty.
Podle odborníků by děti měly vyrůstat se zvířaty. (Profimedia.cz, ara)

Pořiďte si psa, budete zdravější! Řada vědeckých studií potvrzuje, že lidé, kteří mají domácího mazlíčka, tedy nejen hafana, ale i třeba kočku, papouška, zakrslého králíčka či želvu, jsou v životě spokojenější a mnohem odolnější proti nemocem. Deník Aha! proto od pondělí připravil jedinečný seriál – Dělejte psí kusy s pejsky.

Podle odborníků pozitivně působí již jen samotné hlazení a mazlení se zvířetem. „Dotýkání se psa významně ovlivňuje hladinu stresového hormonu kortizolu a hormonu lásky oxytocinu nejen u jeho majitele, ale také u samotného psa. Díky těmto hormonům se cítíme lépe,“ uvedla švédská vědkyně Kerstin Uvnäs-Moberg před několika dny na mezinárodní konferenci Lidé a zvířata: pro život.

Psychická pohoda, kterou soužití s mazlíčky přináší, snižuje i výskyt civilizačních nemocí. „Děti, které vyrůstají od narození v domácnosti se zvířaty, trpí méně často alergií ve srovnání s dětmi, jejichž rodina žádného mazlíčka nemá,“ shodují se lékaři.

Výsledky těchto studií se praktikují i v českém zdravotnictví, určitě jste slyšeli např. o hipoterapii – rehabilitaci pomocí koní či canisterapii – léčení pomocí psů. „Závěry zooterapeutických výzkumů byly uznány také v českých zdravotnických zařízeních,“ říká doktorka Hana Žertová, odbornice na chování zvířat.

Pokud se chcete dozvědět, jak si správně se psem hrát, a získat tipy na různé psí kousky, kupte si deník Aha! už v pondělí.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.