Bývalý vzpěrač Zaremba koketuje s nácky! Sportovci ho odsuzují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bývalý vzpěrač Zaremba koketuje s nácky! Sportovci ho odsuzují!

Ota Zaremba
Ota Zaremba (ČTK)

Před lety byl Ota Zaremba československou vzpěračskou jedničkou, dnes jej mezi přáteli i mnohými bývalými fanoušky čeká opovržení. Vstupuje totiž do ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti. Ta má mezi svými členy aktivní neonacisty!

Před lety byl Ota Zaremba československou vzpěračskou jedničkou, dnes jej mezi přáteli i mnohými bývalými fanoušky čeká opovržení. Údajně totiž vstupuje do ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti. A ta má mezi svými členy i aktivní neonacisty!

„Zvonil mi telefon a po přijetí hovoru se na druhém konci ozval hlas olympijského vítěze ve vzpírání Oty Zaremby. Před čtyřmi roky jsme s ním uskutečnili rozhovor do Dělnických listů a od té doby mu byly naše noviny pravidelně zasílány. Pan Zaremba v telefonickém rozhovoru vyjádřil podporu naší straně i mně osobně, a celkově šlo o příjemnou konverzaci se závěrem, že se během léta sejdeme osobně,“ uvedl na facebooku šéf českých ultrapravičáků Tomáš Vandas.

A na webu jeho strany se brzy nato objevila zpráva, že se legendární vzpěrač rozhodl stát členem. Zároveň ze sportovního klubu v Horní Suché u Havířova, který spadá pod Český svaz vzpírání, propustil všechny romské vzpěrače. Důvodem je prý to, že ho jeden ze svěřenců údajně okradl. „Nedávno jsem všechny cikány vyhodil a navždy jsem s nimi skončil. Do klubu už budu nabírat jen bílé,“ řekl Zaremba pro časopis Týden.

Kliknutím zvětšete

Zaremba v roce 1980 ukazuje svoji zlatou olympijskou medaili.

Na to reagovali svým prohlášením jeho bývalí kolegové z Českého olympijského výboru (ČOV), kteří byli znechucení tím, že se Zaremba „…xenofobně vyjadřoval na adresu Romů a Židů. Pokud jsou publikované výroky autentické, olympijský výbor je rázně odsuzuje“.

Sportovci podle nich mají projevy jakékoliv nesnášenlivosti odmítat, na tom je založeno olympijské hnutí. Proto členové ČOV dodali: „…doufáme, že Ota Zaremba přehodnotí své postoje... a vrátí se jako olympijský vítěz k hodnotám, na kterých olympijské hnutí stojí“.

Vznešené ideály olympijských kruhů pohledem nácků.

Zarembovo rasistické jednání i výroky jednoznačně ostře odsoudil i vzpěračský svaz.

DSSS navazuje na zrušenou Dělnickou stranu. Připomeňte si, proč byla soudně rozpuštěna:

Soud zrušil Dělnickou stranu

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.