Opalovací krém starší než jeden rok? Spálíte se a nejspíš budete mít vyrážku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Opalovací krém starší než jeden rok? Spálíte se a nejspíš budete mít vyrážku!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zbyly vám opalovací krémy z loňska a je vám líto je vyhodit? I na letošní dovolené by se přece hodily! Jejich používáním se vystavujete pořádnému nebezpečí. Můžete se i přes namazání spálit nebo se rovnou objednat na kožní s vyrážkou! Jakmile krém překročí dobu použitelnosti, ochranný faktor mizí a krémy žluknou.

 

Stejně jako u jiných kosmetických výrobků je třeba i u opalovacích krémů sledovat dobu použitelnosti. Na každém krému najdete symbol »nádobky na krém«, na které je uveden počet měsíců, po které je nutno výrobek od otevření spotřebovat. U krémů s UV faktorem jde nejčastěji o 12 měsíců. Pokud tuto dobu přetáhnete, můžete se z pláže vrátit pořádně spálení.

„Výrobci opalovacích krémů zaručují účinný faktor pouze do doby použitelnosti. Nedá se říct, kdy úplně vymizí, ale rozhodně bych to nedoporučovala zkoušet,“ radí profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Kromě ochrany před sluncem, kterou vám takový přípravek už rozhodně neposkytne, je tu nebezpečí nepříjemných kožních reakcí na prošlý krém. „Může dojít k nežádoucí reakci a podráždění pokožky,“ upozorňuje dermatoložka Markéta Majerová. Pokud si nechcete pokazit dovolenou spálenou pokožkou nebo vyrážkou, hoďte loňské opalovací krémy do koše!

Na každém krému najdete tento symbol. Číslo znamená počet měsíců, po které je nutné výrobek po otevření spotřebovat.

Tento krém se měl spotřebovat v roce 2005. Nejen že by vás neochránil před sluncem, ale nejspíš byste se po něm řádně »osypali«.

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.