FOTOREPORTÁŽ Sálem, kde schůzovali mladí, znělo: Soudruzi, náš boj sílí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

FOTOREPORTÁŽ Sálem, kde schůzovali mladí, znělo: Soudruzi, náš boj sílí!

Za řečníkem vyniká vlajka se srpem a kladivem.
Za řečníkem vyniká vlajka se srpem a kladivem. (archiv SMKČ)

Nebyla to recese, byl to sjezd mladých komunistů v Ostravě. Nescházely ani vlajky se srpem a kladivem, projevy by se dobře vyjímaly na podobných akcích v padesátých i sedmdesátých let.

I. sjezdu Svazu mladých komunistů Československa se zúčastnili nejen jeho členové, ale i jejich kolegové z ilegálního Komunistického svazu mládeže. A jak se jim řečnilo? „(…soudruh předseda) hovořil o odpovědnosti každého člena KSM za nízkou aktivitu, organizovanost, uvědomělost a tedy i nepřipravenost na práci ve změněných podmínkách. Východiskem z krize se stalo založení Svazu mladých komunistů Československa. Jeho růst a aktivizace byly doprovázeny řadou útoku jeho nepřátel, SMKČ však sílil v boji o bolševickou svébytnost a existenci s antikomunisty a oportunisty,“ uvádí zpráva o akci na webu této organizace.

Pochopitelně nechyběl také slovní útok na poslance za KSČM Jiřího Dolejše. Toho totiž mladí stalinisté nemají v lásce. On je totiž k minulému režimu kritický a Stalina, k němuž se mnozí tito mladí upínají, už vůbec nemusí.

„Na jejím překrucování (myšleno historické pravdy) se podílel i vedoucí představitel KSČM Jiří Dolejš, který jako důstojník Pohraniční stráže v záloze vyjádřil omluvu nepřátelům socialismu za údajné zločiny pohraničníků,“ zaznělo na adresu nenáviděného poslance z úst jednoho z účastníků.

Mladí komunisté se během sjezdu uspořádali malou manifestaci. Cestou se střetli s jedním policistů, který se je pokoušel upozornit na to, že prapory se srpem a kladivem jsou nezákonné. K žádnému konfliktu nakonec nedošlo.

Plný sál sjezd Svazu mladých komunistů Československa.

Tiše, soudruzi, hovoři soudruh předseda...

Soudruh předseda Lukáš Kollarčík umí nejen řečnit, ale i hrát na kytaru a zpívat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.