Otrava den po dni! Pár soust a pak smrt… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Otrava den po dni! Pár soust a pak smrt…

Muchomůrka zelená patří mezi naše nejjedovatější houby. Každý rok má v Česku na kontě desítky otrav.
Muchomůrka zelená patří mezi naše nejjedovatější houby. Každý rok má v Česku na kontě desítky otrav. (: profimedia.cz)

»Karle, pojď sem! Tady je úplný les žampionů!« Kdo by se nenechal strhnout nadšením z kapitálního houbařského úlovku? Jenže ouha!


Muchomůrka zelená

Pár hodin po zbaštění výtečné smaženice se dostaví svíravý pocit v žaludku a lehká malátnost.
A to je teprve začátek mučení, které si pro zmlsané houbaře připravila muchomůrka zelená. Že se to vám stát nemůže? Chyba! Na lep téhle houbě sedli už větší kabrňáci, třeba římský císař Claudius nebo papež Klement VII. Jed téhle snadno zaměnitelné houby totiž působí pomalu, ale spolehlivě…

Neděle, 17 hodin

Páni, ta smaženice je výborná. Silvinko, můžeš mi ještě trochu přidat?
Jídlo z domnělých žampionů chutná prostě báječně…

Pondělí, 23 hodin

Mě ti nějak začala bolet hlava.
První příznaky se objevují přibližně 8 až 48 hodin po požití houby. Otrava se zpočátku projevuje pocitem únavy, žaludeční nevolností, závratí, pocitem chladu a bolestí hlavy. V tomto okamžiku se už jedy ve velké míře dostaly z trávícího traktu do organismu a poškodily játra.

Úterý, 15 hodin

Bože, mně je zle!
S dalšími hodinami se nevolnost stupňuje, přidávají se silné bolesti žaludku provázené vodovitým průjmem a dávením. Organismus je tak silně dehydrován (nemá dostatek tekutin), což pro malé děti může znamenat smrt. Dospělí tuto fázi otravy obvykle přežijí.

Čtvrtek, 11 hodin

Vida, už je mi lépe!
Zdání klame. I když ustoupil průjem a zvracení, horor nekončí. Brzy se dostaví selhání jater, případně i ledvin. Někdy dokonce přestanou pracovat játra úplně. Otrávenému se rozšíří zorničky, klesne tlak, začne mít problémy s dýcháním.

Sobota, 7 hodin

S lítostí v srdci Vám oznamujeme, že v sobotu ráno navždy odešel milovaný manžel, tatínek, dědeček…
Smrt nastává obvykle 4. až 12. den po požití jedu. Smrtelnou dávkou pro dospělého člověka je jedna jediná houba, tedy asi 50 g muchomůrky zelené.

Pomoc, snědl jsem muchomůrku!Kliknutím zvětšete
Úspěšnost léčby z velké míry záleží na rychlosti lékařského zákroku. Už při prvních příznacích je nutný okamžitý převoz do nemocnice a opakovaný výplach trávicí trubice. Lékaři pak podávají silné dávky penicilinu B, který vytěsňuje toxiny, společně s léky chránícími játra. Při včasném podchycení otravy je reálná možnost úplného vyléčení. Pokud se otrava rozvine, mívá postižený doživotně následky – poškozená játra. Tedy pokud má štěstí, 50 % otrav totiž končí smrtí…

S čím se muchomůrka plete?
Muchomůrku zelenou si lze lehce splést se žampionem, bedlou jedlou, holubinkou nebo masákem. Mladá houba se pak nápadně podobá pýchavce. Pokud nejste opravdu zkušeným houbařem, nechte raději podobné houby lesu.

Hloupé houbařské pověry
Chcete se otrávit? Věřte tomu!

Pověra: Jedovaté houby nejsou ožírané slimáky ani hmyzími larvami.
Pravda: Plži a hmyz si na jedovaných houbách včetně muchomůrky zelené rádi pochutnají, konzumace hub je pro ně neškodná. Pověra: Dlouhé smažení nebo vaření zlikviduje jed.
Pravda: Pouze některé houby se tepelnou úpravou stanou poživatelnými, většinu jedů ale var nezničí. Všechny smrtelně jedovaté houby v Česku varu v pohodě odolávají.
Pověra: Jedovaté houby jsou vždy pestře zbarvené.
Pravda: Mnoho smrtelně jedovatých hub je maskováno do »nenápadných« barev, stejně jako muchomůrka zelená nebo muchomůrka jízlivá.
Pověra: Jedovaté houby chutnají příšerně.
Pravda: Mnoho jedovatých hub je chuťově považováno za vynikající! Konkrétně muchomůrka zelená je lahůdkou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.