Poslanci zvolili Němcovou - Sněmovnu povede »paní Důstojná« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Poslanci zvolili Němcovou - Sněmovnu povede »paní Důstojná«

Ke zvolení dostala Němcová žluté růže. Že by od Nečase?
Ke zvolení dostala Němcová žluté růže. Že by od Nečase? (ČTK – Kateřina Šulová)

Včera poslanci kliknutím svých hlasovacích zařízení udělali předsedkyni Sněmovny z donedávna zakřiknuté Miroslavy Němcové (ODS). Ta se přitom po kongresu ODS, kdy se z ní stala první místopředsedkyně Petra Nečase, dostala do popředí zájmu.

Sedmapadesátiletá Němcová je první ženou v historii Česka, která vévodila zákonodárcům. Absolventka střední školy a majitelka knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou byla osm let předtím místopředsedkyní Sněmovny a je novou hvězdou ODS hlavně díky jejímu novému předsedovi Petru Nečasovi. „Miroslava Němcová se osvědčila v pozici místopředsedkyně Sněmovny a především je to slušný a charakterní člověk. Dá Sněmovně důstojnost,“ řekl o ní. »Pana Čistého« Nečase nakonec uposlechlo všech 118 poslanců pravicové koalice VV, TOP 09 a ODS, kteří do jednoho dali hlas »paní Důstojné«. A protikandidát z ČSSD, která sice vyhrála volby, ale nemá koaliční potenciál, Lubomír Zaorálek, se mohl jít klouzat…

Němcové budou poprvé v historii sekundovat ne čtyři, ale tři místopředsedové, těmi byli zvoleni Kateřina Klasnová (VV), Vlasta Parkanová (TOP 09) a jako cenu útěchy křeslo dostal i Zaorálek. Na kandidáta komunistů, jejich předsedu Vojtěcha Filipa, místo nezbylo.

Poslanecká »úča« s pohádkovým platem

Němcovou čekají povinnosti sněmovní »učitelky«: povede jednání, bude udělovat slovo po přihlášení, klidnit vulgarity a dohadování a určovat, kdy je přestávka. Za nevděčnou roli se jí ale stát odmění velmi štědře. Čeká ji 158 tisíc korun měsíčně a kolem třiceti tisíc měsíčně v poslaneckých náhradách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.