Sophia (14) porazila rakovinu: Roste v ní umělá kost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sophia (14) porazila rakovinu: Roste v ní umělá kost!

Fotografie
Fotografie (internal)

I když Britka Sophia Steinsberg (14) řeší stejné »neřešitelné« problémy jako její vrstevníci, na rozdíl od nich jí ale osud do cesty postavil jednu velmi obtížnou překážku, kterou Sophia statečně zdolává svou nezměrnou odvahou a vůlí. Čtrnáctileté děvče se stalo jedním z mála dětí na světě s bionickou kostí.

Sophia trpěla od roku 2008 rakovinou kostí a choroba jí doslova rozežrala pravou nohu. Verdikt byl nemilosrdný: amputace. Lékaři se ale rozhodli, že dívce končetinu zachrání. Do nohy implantovali titanovou protézu. Implantát, který stojí v přepočtu 600 tisíc korun, roste v pacientově těle. Je vybaven motory, které se dají ovládat zvenčí použitím elektromagnetů. To umožňuje prodlužování implantátu a následně i celé nohy.

Sophia podstoupila několik chemoterapií a lékařům se podařilo rakovinu vymýtit. Do své dospělosti bude muset absolvovat osm prodloužení končetiny. „Za čtyři minuty se noha prodlouží o dva milimetry. Pacient necítí bolest. A po zákroku může normálně chodit,“ říká vedoucí lékařského týmu Tim Briggs.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.