Ladislav Smoljak zemřel. Mohla za to rakovina? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ladislav Smoljak zemřel. Mohla za to rakovina?

Ladislav Smoljak zemřel dnes ve věku 78 let.
Ladislav Smoljak zemřel dnes ve věku 78 let. (ČTK)

Herec a scénárista Ladislav Smoljak, kterého mimo jiné proslavila postava geniálního všeuměla Járy Cimrmana, zemřel v neděli ráno v kladenské nemocnici po dlouhé nemoci ve věku 78 let.

Co je přesnou příčinou smrti se zatím neví, všechno ale napovídá tomu, že to byla rakovina, s níž osmasedmdesátiletý český divadelní a filmový génius prohrál svůj boj. Kladenská nemocnice, ve které dnes ráno opustil tento svět, je totiž proslulá především svým špičkovým onkologickým oddělením.

Smoljak se považoval za tvůrce humoru a se svým životním "údělem" byl prý více než spokojen. „I když je s humorným textem často perná práce, vždycky, když se na tomhle políčku něco urodí, je to pro toho, kdo zasel, velká radost," popsal své pocity v jednom z rozhovorů. Svůj humor nejvíce uplatnil v již legendárním Divadle Járy Cimrmana, pro které spolu se Svěrákem napsali 15 divadelních her.

Postava zneuznaného českého génia provázela Smoljaka celým jeho uměleckým životem. Hry pro Divadlo Járy Cimrmana se prý nerodily snadno, o to větší ale měly divácký úspěch. Od svého vzniku v roce 1966 divadlo odehrálo téměř 12 000 představení. Jen nejnovější hra nazvaná České nebe, kterou oba autoři avizovali jako poslední, měla za půl roku od premiéry na svém kontě na 150 repríz. Dvojici Svěrák - Smoljak se také úspěšně podařilo převést postavu Járy Cimrmana na filmové plátno.

(iec, ČTK)

6. 6. 2010, 10:00

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.