Belgický architekt Vincent Callebaut znovu šokuje: Létající domy ušetří místo! Vyrůst by mohly už za 20 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Belgický architekt Vincent Callebaut znovu šokuje: Létající domy ušetří místo! Vyrůst by mohly už za 20 let!

Dům prostě přiletí a usadí se do svého přístavu. Zdánlivě jednoduché!
Dům prostě přiletí a usadí se do svého přístavu. Zdánlivě jednoduché! (VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES - WWW.VINCENT.CALLEBAUT.ORG)

Země je stále více obydlená, v řadě míst už není k hnutí. Co s tím? Belgičan Vincent Callebaut (33), který se mimo jiné zúčastnil i soutěže o podobu Národní knihovny v Praze, má jasno. Domy budou létat! Podle něj to budou vlastně vzducholodě poháněné energií z mořských řas. Jak si to vlastně Vincent představuje?

Dům stovky metrů nad mořem

Callebautova novinka vypadá na první pohled jak z románu nějakého lehce ujetého spisovatele scifi románů. Dům, dáli se to tak vůbec nazvat, má dvě hlavní části. První z nich je jakýsi plovoucí ostrov, fungující prakticky jako přístav, respektive přistávací plocha pro druhou část. Ostrov ale zároveň slouží jako soběstačná farma, získávající energii ze slunce pomocí solárních panelů a z vody díky obrovským vodním turbínám zachycujícím mořské proudy. K tomu všemu má fungovat jako obří plovoucí čistička vody, má se podílet na ochraně korálů, ekosystému, mořské fauny a flóry.

Létající dům

Druhou částí »domu« je vzducholoď ve tvaru šroubovitého květu před rozvinutím. Tato vzducholoď má být poháněna energií, získávanou speciálními výrobníky z mořských řas. Konstrukce je 480 m vysoká a může nést až 200 tun nákladu rychlostí kolem 175 km/h! Vystoupat bude moci až do výšky 2000 metrů. Rozdělena bude křížem na čtyři části, ve kterých jsou umístěny obytné prostory, kanceláře a vědecké laboratoře. Obytných pater bude 67, k tomu nákladní prostor a stejně jako v případě jiného Callebautova projektu tzv. vertikální farmy se tam vejde i 8 zemědělských polí a také 20 větrných elektráren.

Bydlení, nebo dopravní prostředek?

Dosud není úplně jisté, co vlastně Hydrogenase, jak se létající dům budoucnosti nazývá, má být. Je to jenom dopravní prostředek? Na to je celá stavba poměrně pomalá – pro srovnání, dopravní letadla létají zhruba 800 km/h. Skoro sedmdesát pater obytných prostor by zase spíše svádělo k domněnce, že to je »normální« dům, který si jen tak poletuje. Jediné, co je jisté, je to, že pokud se podaří nápad realizovat, bude to nejdříve v roce 2030. Návrh počítá s tím, že Hydrogenase by se měly prohánět nad Čínským mořem, protože plán je umístit je nejdříve do Šanghaje. Ale co jsou to hranice pro dům, který létá?!

Vincent Callebaut

Dům vznášející se nad Šanghají. Fantazie Vincenta Callebauta je nekonečná.

Interiér vypadá jako paluba vesmírné lodi.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.