Adéla Lišková sekla s právničinou a dělá koňskou zubařku: Jen jednou mě kůň pokousal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Adéla Lišková sekla s právničinou a dělá koňskou zubařku: Jen jednou mě kůň pokousal!

Adéla kontroluje chrup, koně přidržuje majitelka stájí Soňa Špidlová.
Adéla kontroluje chrup, koně přidržuje majitelka stájí Soňa Špidlová. (Aha! – Martin Pekárek)

Koním se Adéla Lišková (33) věnuje odmalička a jezdí na nich od svých 14 let. V současné době jich vlastní šest a specializuje se na parkur. Před lety, během studií práv, se při pobytu v USA blíže seznámila s péčí o koně včetně té veterinární a zároveň v praxi poznala, jak vypadá kompletní péče o koňské zuby. Zaujalo ji to natolik, že se tam rozhodla navštěvovat školu koňské zubařiny.

Po návratu domů spravovala nejdříve chrup koní svých kamarádů, ale tak se to rozběhlo, že dnes už nemusí dělat nic jiného. Vystudovaná advokátka tak vyměnila paragrafy za stáje. Nedělní Aha! se s koňskou zubařkou Adélou Liškovou zúčastnilo ošetření zubů dvanáctiletého hřebce Abbeho Fariy (jméno slavné postavy z románu Hrabě Monte Christo – pozn. redakce). Broušení zubů jednoho koňského pacienta trvá zhruba půl hodiny. „Koně mají na rozdíl od lidí zuby, které pořád rostou. Tím, že kůň není ve svém přirozeném prostředí, kde si může žrát, kdy chce a co chce, zuby si také přirozeně neobrušuje. Chovem se u nich objevují různé nepravidelnosti a vady chrupu, bez ošetření by začal kůň špatně žrát. Broušením také řešíme jeho pohodlí z hlediska jezditelnosti. Když mu dáme udidlo do huby, chceme, aby byl spokojený a neměl problémy se zuby. Upraví se to tak, aby udidlo přijímal a spolupracoval,“ vysvětluje Adéla Lišková. „Že mě kůň stiskl, se mi také už stalo, ale jen díky mé nepozornosti, když jsem chtěla koně vyšetřit bez rozvěráku. Naštěstí to nebylo nic zásadního, pouze pohmožděnina na ruce. Jednou mě však kůň hrábl kopytem do hlavy a skončilo to několika stehy. Nějak se mu to už nelíbilo, tak mě takhle poslal do háje.“ (smích)

Koně zákrok nebolí, nervové zakončení zubu mají až dole u kořene. Přesto obvykle dostane speciální pastu, po jejímž požití je lehce omámený.

Adéla je naučená pracovat poslepu, proto si musí pomáhat druhou rukou, aby se bruskou nedostala někam jinam a nepoškodila třeba měkké tkáně.

Za ošetření chrupu jednoho koně si Adéla účtuje do 1500 Kč.

Po zákroku následuje výplach koňské huby a Abbe Faria si může oddechnout. Jako pacient se choval po celou dobu vzorně.

Hrozivě vypadající nástroje si Adéla přivezla z USA.

Matka dvou malých synů – Adéla Lišková se po úspěšném ošetření chrupu s Abbe Fariou přátelsky rozloučila. Tak zase za rok, paciente!

Aha! Víte, že...

  • Zatímco hřebec má 40 zubů, kobyla jenom 36.
  • Zhruba do pěti let věku má kůň mléčné zuby – je jich celkem 24, pak mu naroste chrup trvalý.
  • Podle chrupu se dá určit stáří koně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.