Loupež v pařížském muzeu - Ukradli obrazy za 2,6 miliardy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Loupež v pařížském muzeu - Ukradli obrazy za 2,6 miliardy

 (ČTK, ara)

Z pařížského Muzea moderního umění se ztratil obraz Pabla Picassa a další díla slavných mistrů v celkové hodnotě 2,6 miliardy Kč. Pařížská prokuratura přitom nejprve hodnotu ukradených obrazů odhadla na 12,5 miliardy Kč. I tak se ale jedná o jednu z největších loupeží obrazů na světě. Podle záběrů bezpečnostních kamer se do muzea vloupal jeden maskovaný člověk.

Ke zločinu došlo ve čtvrtek ráno krátce před sedmou hodinou. Zloděj naprosto bez problémů překonal bezpečnostní systém, který podle včerejšího vyšetřování zřejmě zcela nefungoval. Pachatel vyřízl jedno sklo ve stěně budovy a rozlomil zámek na mříži do objektu. Zloděj vzal jen pět vzácných obrazů. Podle odborníků muselo jít o krádež na objednávku, protože jiných děl si ani nevšimli. „Ty obrazy jsou veřejně neprodejné. Určitě skončí v soukromé sbírce,“ prohlásil jeden z kustodů muzea, které se chystá příští rok oslavit 50 let své existence. Znalci umění v souvislosti se včerejší loupeží připomněli, že Picasso je v současnosti nejkradenějším světovým malířem a v databázi zcizených děl je už na 500 jeho výtvorů.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.