Pohřeb ombudsmana Otakara Motejla: Odešel »pan Nenahraditelný«! Plakali i prezidenti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohřeb ombudsmana Otakara Motejla: Odešel »pan Nenahraditelný«! Plakali i prezidenti!

Slzám se neubránili ani český prezident Klaus se svým slovenským protějškem Gašparovičem (vpravo).
Slzám se neubránili ani český prezident Klaus se svým slovenským protějškem Gašparovičem (vpravo). (Aha! – Karel Kopáč)

V jedno velké slzavé údolí se včera dopoledně proměnilo pražské Divadlo Na Fidlovačce, kde se konalo poslední rozloučení s ombudsmanem Otakarem Motejlem (†77). Na pohřeb dorazily i desítky politiků včetně prezidenta Václava Klause (68) a jeho slovenského protějšku Ivana Gašparoviče (69). Motejl zemřel po krátké nemoci v neděli 9. května ve věku 77 let.

Rakev s čestnou stráží byla vystavena na pódiu spolu s desítkami věnců. Mezi smutečními hosty byla kromě politiků a lidí z veřejného života i Motejlova dcera Kateřina Kulíšková. Charakterní člověk se smyslem pro spravedlnost, vášnivý kuřák i věčný optimista, tak zůstane Motejl zapsán ve vzpomínkách mnoha lidí. Čest jeho památce vzdal i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Ota byl především člověk nadaný láskou a pochopením k ostatním, i když ji nikdy nestavěl na odiv. Dokázal i v těch nejtěžších životních osudech nalézat útěchu a víru, že život stojí za to žít,“ uvedl Rychetský. Po sametové revoluci patřil mezi Motejlovy kolegy i současný slovenský prezident Gašparovič. „Naposledy jsme se viděli minulý rok, měli jsme domluvené setkání, ale ne toto,“ zavzpomínal se slzami v očích slovenský prezident.

Po pohřbu se na přání pozůstalých uskuteční i zádušní mše. Sloužit ji má Tomáš Halík zítra v pražském kostele svatého Salvátora.

Kdo nahradí Motejla ve funkci ombudsmana není zatím jasné. Rozhodnou o tom poslanci až po volbách. Mezi kandidáty patří bývalý šéf Senátu Petr Pithart nebo exministr vnitra František Bublan.

Včerejší pohřeb se konal se všemi státními poctami, u rakve stála i čestná stráž. Pódium bylo zcela zaplaveno květinovými věnci.

Kondolence přijímala Motejlova dcera Kateřina Kulíšková (vlevo).

Smuteční řeč přednesl i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Na přání rodiny se obřad konal v Divadle Na Fidlovačce. Nechyběl ani jeho ředitel Tomáš Töpfer.

Otakar Motejl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.