Jonáš Všetečka: Nesmí k mámě ani babičce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jonáš Všetečka: Nesmí k mámě ani babičce!

Fotografie
Fotografie (internal)

Už 41 dní je Jonáš Všetečka (10) z Prahy zavřený v diagnostickém ústavu. Přímo ze školy ho tam odvezli sociální pracovníci. Teď se chystá na stěhování. Ale ne domů... Už pro něj totiž připravují postel v dětském domově Pyšely.

Zdravý chytrý kluk bude další týdny vyrůstat mimo rodinu a odtržený od kamarádů a spolužáků. Může ho takové dětství nějak poznamenat? „Domov, vztahy s rodiči, sourozenci a prarodiči žádný ústav nenahradí. Pokud dítěti nejbližší rodina může nabídnout vhodné podmínky, měla by být upřednostněna,“ konstatuje psycholožka Janina Krocková.

Stejný názor mají i psychologové, kteří Jonáše vyšetřovali. V případě odebrání rodičům totiž doporučili, aby byl svěřen do péče babičky a dědy nebo Klokánku. Podobně se na Jonášův případ dívá i většina politiků. Jde jak o Jonášovo dobro, tak i o peníze. Za jeho pobyt v diagnostickém ústavu už totiž stát zaplatil téměř 50 tisíc korun! A jak je mimo jiné zdůvodněno, proč bude Jonášovi lépe v ústavu? „Pro děti jsou připravené různé akce, nezletilí se na ně těší,“ píše se v rozhodnutí soudu.

Rodiče Jonáše před čtrnácti lety adoptovali romskou holčičku. Ta v pubertě začala krást a toulat se. Sociálka jim ji proto před rokem a půl odebrala. Nyní se Všetečkovi rozvedli. Přiznávají, že rozchod nebyl zcela klidný, jsou však již domluveni na rozdělení majetku i výchově syna. Vše je dokladováno u soudu. Přesto jim byl Jonáš odebrán a skončil v ústavu.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.