Pomazánkové máslo slaví 33 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pomazánkové máslo slaví 33 let!

Fotografie
Fotografie (internal)

Pomazánkové máslo slaví třiatřicátiny! Vyrábět se u nás yačalo už v roce 1977 v liberecké mlékárně. Nelíbí se ale Evropské unii, chce ho zakázat.

Jak se pochoutka, na které vyrostli generace Čechů vyrábí? „Tekutou smetanu měníme zvýšeným tlakem – homogenizací – na polotekutý výrobek. Současně dochází ke změně sladké smetany na jemně nakyslou mléčnou chuť pomazánkového másla,“ vysvětluje Doc. Ing. Ladislav Forman, jeden z autorů výrobku. Oblíbené je pomazánkové máslo i proto, že se snadno roztírá. Zároveň má méně tuku asi 33 %, a je zdravější než klasické. Právě obsah tuku vadí úředníkům z Bruselu. Výrobek s označením máslo ho totiž musí obsahovat nejméně 39 %. Název pomazánkové máslo nám Evropská unie zakázala používat už v roce 2007, přesto se stále v Česku prodává a odmítáme se ho vzdát. „Snahou domácích výrobců je získání výjimky, jakou mají na jiné nízkotučné výrobky ostatní země, např. Španělsko,“ říká Petr Marek, ředitel Choceňské mlékárny.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.