Před 50 lety: 10. květen 1960 – den, který změnil svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 50 lety: 10. květen 1960 – den, který změnil svět!

Fotografie
Fotografie (internal)

Co mají společného antikoncepční pilulka, zpěvák kapely U2 Bono Vox a nápoj Kofola? Datum narození! Všichni tři slaví padesátiny!

Začala se prodávat antikoncepce!

Antikoncepční pilulka byla uvedena na světový trh dne 10. května 1960. Nahradila dosavadní prostředky používané ve snaze zabránit početí – drcená granátová jablka, listy akácií, hovězí žluč či krokodýlí trus. V bývalém Československu byly pilulky k dostání od roku 1965, koupit si je ale mohli zpravidla jen komunističtí prominenti. Navíc měly řadu nepříznivých vedlejších účinků. Ty se za padesát let podařilo téměř eliminovat a většina antikoncepčních pilulek má na zdraví naopak blahodárné účinky. Zmírňují premenstruační syndrom, riziko rakoviny dělohy, vaječníků i tlustého střeva, omezují pravděpodobnost vzniku vaječníkových cyst, snižují riziko zánětů dělohy a pomáhají proti akné...

Za otce antikoncepční pilulky je považován vědec Ludwig Haberlandt, který ve dvacátých letech minulého století pomocí pokusů na králících zjistil, že tělo v těhotenství produkuje větší množství určitých hormonů. Když se organismu dodají v pilulce, má mozek dojem, že je žena těhotná, a zastaví uvolňování zralých vajíček.

První antikoncepce

Narodil se Bono Vox!

Padesátiny dnes slaví i Bono Vox – zpěvák irské kapely U2! Narodil se jako Paul David Hewson, vystupuje ale pod uměleckým jménem Bono Vox, což v překladu znamená »dobrý hlas«. K jeho image patří sluneční brýle různých barev, které ovšem nenosí jen pro parádu – snaží se jimi také zakrýt zarudlé oči. Je totiž alergický na salicyláty obsažené třeba ve víně. Bono je ženatý se svojí školní láskou Alison Stewart, mají spolu čtyři děti.

Bono Vox s manželkou Alison Stewart, do které se zamiloval už ve škole...

Vynalezli kofolu!

Neuvěřitelných padesát let je na světě i legendární nápoj Kofola! První láhev vyrobil lékárník Jaroslav Knap (81) v roce 1960 z bylinných a ovocných výtažků v pražském bytě doslova na koleně. Vzápětí se černá limonáda začala vyrábět sériově. Receptura je přísně tajná, na celém světě ji zná jen pět lidí...

Takhle vypadala první Kofola.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.