Vesnice, kde řádí smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vesnice, kde řádí smrt!

Brumovice mají necelou tisícovku obyvatel...
Brumovice mají necelou tisícovku obyvatel... (Aha! – Martin Pekárek, ara)

Malebná moravská obec Brumovice poblíž Brna ničím nepřipomíná místo hororu. Přesto se tu za poslední měsíce odehrálo několik lidských tragédií, při nichž mrazí a které si místní obyvatelé nedokážou vysvětlit. Od srpna tu zemřelo pět mladých lidí, z toho čtyři vlastní rukou. Poslední den po Velikonocích. Nebylo jim ani dvacet let. Tři se oběsili a jeden se otrávil plynem do zapalovače. Jen nejstaršímu Karlovi, který se zabil autě, bylo přes dvacet let.

..

Obec je ze sebevražd v šoku

Když jsme Brumovice koncem tohoto týdne navštívili, bylo sychravé a deštivé počasí. Obec přesto působila upraveně a nic nenasvědčovalo tomu, jaké drama se tu už několik měsíců odehrává. Hostinská Eva z místní hospůdky Na Sokecu působí sympatickým dojmem, ale při zmínce o tragédiích jí úsměv zamrzl.

„Bylo tu několik podivných sebevražd mladých lidí, obec je tím šokována,“ přiznala po krátkém zaváhání, ale do hovoru na toto téma se jí evidentně příliš nechtělo. „Některé důvody si vůbec nedokážeme vysvětlit, je to pro nás nepochopitelné,“ dodala po chvíli a z jejího hlasu bylo patrné, jak těžce se jí o všem hovoří. Nikdo z hostů restaurace nám již víc neřekl, tak jsme se vydali do vesnice...

Zbytečná smrt a nešťastná láska

Místní lidé jsou sebevraždami mladých lidí – studentů – poznamenaní, nikomu se však nechce o sousedech, natož pod vlastním jménem, otevřeně mluvit. Není divu, ve vesnici se všichni znají, nikdo nechce zacházet do podrobností. Hovoří jen pod slibem přísné anonymity. „První byl loni v srpnu Petr, kterému ještě nebylo dvacet. V jeho případě se nejednalo o sebevraždu, ale spíš o nešťastnou náhodu. V sousední vesnici v hospodě se prý z legrace nadýchal plynu do zapalovače, ale přehnal to. Snad to někomu předváděl, ale omdlel a po pár dnech umělého spánku umřel,“ říká o první tragické smrti mladík, který všechny studenty osobně znal.

Druhý v pořadí byl také Petr, kterému rovněž nebylo dvacet. „Petr se oběsil prý kvůli holce, která snad byla přímo u toho,“ pokračuje mladík a po chvíli se mu zadrhne hlas. „Říká se, že ji chtěl postrašit a smekla se mu noha. Ale to jsou jen dohady,“ upřesňuje. Policejní svodky však praví, že Petr si jako místo své smrti zvolil strom na kraji vesnice.

Třetím sebevrahem byla dívka, které bylo kolem šestnácti let. „Byla nejmladší z rodiny a po vsi se povídá, že měla neshody s rodiči,“ popisuje mladík důvod další sebevraždy...

Ještě oslavil Velikonoce a pak...

Letos v únoru obec zasáhla další šokující zpráva. V autě se zabil další mladík – Karel, který byl z pětice nejstarší – bylo mu přes dvacet let. Nešlo však o sebevraždu, ale nešťastnou náhodu.

Poslední tragédie v podobě sebevraždy mladičkého Honzy se odehrála nedávno, jednoho úterního dubnového dne. „Byl to šikovný, kultivovaný kluk. Úplně se mi podlomily nohy, když jsem se to dozvěděl. Přitom v pondělí byl u nás doma na šlahačce,“ svěřil se tehdy Břeclavskému deníku brumovický starosta Vavřinec Charvát.

„Honza si vzal život po Velikonocích, a nikdo netuší proč,“ popisuje mladý muž svědectví. A v jeho očích můžeme číst víru všech sousedů, že počet sebevražd studentů už v téhle obci neporoste...

Co na to odborník? Jan Cimický (62), psychiatr...

„Není to běžný jev, ale občas takové výjimečné situace nastávají. Například po vydání knihy Utrpení mladého Werthera následovaly vlny sebevražd. Může se jednat i o určitý fenomén – otázkou je, proč to udělal ten první. Muselo by se to víc prozkoumat. Myslím si ale, že nějaké masové pokračování sebevražd v tak malé obci nehrozí.“

Kliknutím zvětšete

Čerstvý hrob na brumovickém hřbitově připomíná jednu z posledních lidských tragédií.

Hostinská Eva se sice do objektivu usmívala, ale jinak jí do smíchu nebylo.

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.