Krize v Řecku: Válka v ulicích - Rebelové upálili 3 lidi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krize v Řecku: Válka v ulicích - Rebelové upálili 3 lidi!

Jeden z policistů se po zásahu zápalnou lahví ocitl v plamenech.
Jeden z policistů se po zásahu zápalnou lahví ocitl v plamenech. (EPA, ČTK)

Řecké hlavní město Atény se změnilo v bitevní pole, do ulic včera vyrazilo přes 30 tisíc lidí! Běsnící dav má na svědomí i první oběti. V hořící bance, kterou rozzuření demonstranti zapálili, uhořeli tři lidé. Situace se i přes dohled policie zcela vymkla kontrole.

..

Protestní pochody během včerejší generální stávky přerostly v pouliční válku. Na 1500 hlídkujících policistů demonstranti házeli také Molotovovy koktejly. Zapálili i několik budov v centru města včetně banky, ve které uhořeli tři lidé.

Stávka paralyzovala celé Řecko. Zavřené jsou úřady, školy a obchody, stávkují i nemocnice nebo novináři. Protestují proti drastickým vládním plánům, které mají během tří let snížit rozpočtový deficit pod tři procenta HDP ze současných téměř 14 procent. V zemi by to pocítil každý a státní zaměstnanci by přišli zhruba o pětinu platu. Vyšší daně by navíc zdražily zboží.

 

Kvůli tomuhle umírali lidé!

Řekové bojují proti úsporným opatřením, která chystá vláda. Ekonomika státu je už léta ve velkých problémech a státní dluh se letos vyšplhal na hrůzných 7,7 bilionu korun! Přestože státy eurozóny Řecku půjčí, řecký rozpočet beztak potřebuje radikální škrty. Zde jsou konkrétní kroky...

  • Zmrazení mezd a důchodů státním zaměstnancům na tři roky.
  • Snížení 13. a 14. platů lidem, kteří pobírají méně než 3000 eur měsíčně (v přepočtu 78 000 korun), zrušení dodatečných platů těm, kteří berou více.
  • Snížení 13. a 14. důchodů lidem, kteří měsíčně dostávají méně než 2500 eur (v přepočtu 65 000 korun), zrušení dodatečných důchodů těm, kteří berou více.
  • Zvýšení DPH z 21 na 23 procent, zvýšení spotřební daně na alkohol, cigarety, pohonné hmoty.
  • Zvýšení hranice pro odchod do důchodu z 65 let u mužů a 60 let u žen na 67 let u obou.
  • Zrušení možnosti předčasného důchodu, které Řekové dosud hojně využívali a z práce odcházeli průměrně v 53 letech.
ČSA zrušily lety!

Kvůli eskalaci násilí a stávce letištních dispečerů v Řecku musely České aerolinie zrušit všechny včerejší lety do Řecka. „Pokud stávku nezastaví, neodletí další linky do Atén a Soluně, a tím pádem nepřiletí čtvrteční ranní spoje z těchto destinací,“ řekla Aha! mluvčí ČSA Hana Hejsková. Všem lidem, kteří se kvůli rušení letů ocitli bez ubytování, nabízí ČSA pokoj v hotelu a občerstvení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.