Mám škytavku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mám škytavku!

Může být třeba osm ráno, a vy přesto budíte dojem, že jste právě u Pinkasů zdolali dvanáct půllitrů plzeňského. Za všechno může škytání.


Já… škyt… nejsem… škyt, škyt… opilá

Může být třeba osm ráno, a vy přesto budíte dojem, že jste právě u Pinkasů zdolali dvanáct půllitrů plzeňského. Za všechno může škytání, které se s železnou pravidelností objeví v okamžiku, kdy se to nejméně hodí. I když našemu zdraví ony legrační hlasové projevy nijak neublíží, není škytání nic příjemného a při delším trvání dokáže být nebezpečné…

Viníkem je poblázněná bránice!

Škytání potká i zdravého člověka, v drtivé většině případu není příznakem žádné vážné choroby. Je to vlastně mimovolný stah bránice s nádechem, doprovázený sevřením hlasivek. Tím se přeruší proud vdechovaného vzduchu s typickým následným škytnutím. Za vším tedy stojí hlavní dýchací sval – bránice, oddělující hrudní dutinu od dutiny břišní.

Z piva, přejídání i leknutí

Nejčastější příčinou škytání je špatné zažívání a přeplněný žaludek. Dokáží jej vyprovokovat i šumivé nápoje, kouření, spontánní smích i pláč, nebo dokonce změny teploty. U malých dětí se škytání nejčastěji objevuje, když požijí obilnou stravu, zvlášť pokud byla suchá a tvrdá. Někdy může být škytání psychického původu, stačí, když se pořádně lekneme. Může se objevit i bez zjevné příčiny.

Když už škytání bolí

Pokud škytavka sama od sebe neodezní, může se jednat o vážný problém. Dlouhodobé škytání je pro organismus neuvěřitelně namáhavé. Proto pokud škytání trvá déle než 24 hodin, je nutné navštívit lékaře. Když žádné běžné způsoby nevedou k utišení, musí přijít na řadu prášky nebo lokální anestetikum. V krajním případě pak musí lékař přetnout bludný patogenní okruh.

Pověry a pravdy. Co funguje proti škytání?

Kliknutím zvětšete»Zaručených« způsobů, jak se rychle škytavky zbavit, existuje celá řada. Někdo říká, že se stačí napít s rukama napřaženýma před sebou, jiný doporučuje rychle do sebe naházet čtyři panáky fernetu. Co ale skutečně funguje? Na to nedělnímu Aha! odpověděl známý pražský internista MUDr. Bohumil Ždichynec, kterému jsme předložili k posouzení pětici lidových triků proti škytavce.

Trik č. 1

Vezměte si kousek cukru, pomalu jej cucejte a polykejte…
MUDr. Ždichynec: Cucání cukru bude mít efekt při opakovaném polykání. Cukr je v takovém případě v podstatě jen »kulisou«. Stěžejní je polykání, které skutečně může pomoci.

Trik č. 2

Na čajovou lžíci naberte trochu hořčice a kápněte na ni několik kapek octa. Zamíchejte a rozetřete na jazyk. Vydržte to dvě až tři minuty, i když to není příliš příjemné. Pak si ústa vypláchněte teplou vodou.
MUDr. Ždichynec: Myslím, že takto se škytání vážně zbavit nemůžete.

Trik č. 3

Vypijte odvar ze semen kopru.
MUDr. Ždichynec: Tímhle způsobem sotva budete slavit úspěch. Uplatní se spíš samotné polykání vody.

Trik č. 4

Pomůže náhlé plácnutí do zad, nejlépe do dolní oblasti mezi lopatky.
MUDr. Ždichynec: Možná by to pomoci mohlo. Tedy v případě, že z toho překvapení nebude mít postižený šok.

Trik č. 5

Inhalujte vyšší koncentraci oxidu uhličitého, tj. dýchejte několik minut do papírového sáčku.
MUDr. Ždichynec: Ano, to pomáhá. Pomůže i pití vychlazené minerální vody se zvýšeným obsahem hořčíku. Podráždí se tak zakončení bloudivého nervu – vagu ve sliznici zažívacího ústrojí a podpoří trávení. Výsledkem je zklidnění porušené rovnováhy útrobního nervstva.

Američan škytal 68 let

Nejdelší zdokumentovaný případ škytání má na svědomí Američan Charles Osborne (†1991), který bez přestání škytal od roku 1922 do roku 1990. Neuvěřitelná byla i jeho frekvence škytání – 40krát za minutu. Je až neuvěřitelné, že se dožil věku 97 let.


Autor: (ph, ben)
Foto: profimedia.cz, Jaroslav Benda, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.