Malá Kristýnka - Jsou jí tři měsíce a už má astma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Malá Kristýnka - Jsou jí tři měsíce a už má astma!

Malá Kristýnka prodělala již třikrát zánět průdušek.
Malá Kristýnka prodělala již třikrát zánět průdušek.  (pro Aha! – Eva Soukupová)

Kristýnce Soukupové z Prahy jsou teprve tři měsíce a dětská lékařka o ní říká: „Má první příznaky astmatu.“ 20 % případů astmatu totiž začíná právě v kojeneckém věku a ne vždy je bohužel onemocnění rozpoznáno a léčeno. Výsledkem jsou pak celoživotní následky!

„Tři týdny po příchodu z porodnice domů se Kristýnce na tělíčku objevil alergický ekzém. Již třikrát měla zánět průdušek, sípala a chvílemi dokonce lapala po dechu,“ popisuje její maminka. Ona sama je alergička a její muž trpí právě astmatem. „U dítěte, jehož jeden rodič trpí astmatem, je riziko vzniku u potomka 40%. Jsouli alergiky či astmatiky oba rodiče, zvyšuje se riziko až na 80 %,“ konstatuje profesor Václav Špičák z Dětského oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce. Problémem astmatu u dětí je právě rozpoznání onemocnění. „Děti do věku 3 až 4 let nejsou schopny spolupráce při funkčním vyšetření. Proto je základem diagnostiky především analýza příznaků a údajů na základě anamnézy,“ uvádí prof. Špičák. U poloviny dospělých astmatiků přitom onemocnění propuklo již v dětství. „Navíc se ukazuje, že u dětského astmatu mohou vznikat některé chronické procesy v průduškové stěně, které vedou k trvalým změnám průdušek,“ upozorňuje Špičák.

Co je astma?
  • Jde o chronický alergický zánět průdušek.
  • Astma se u nemocných projevuje zhoršeným dýcháním, dušností, kašlem. Jindy se jedná o přerušovanou chorobu s opakujícími se projevy, které mohou spouštět nejrůznější podněty – pyly, peří, roztoči, kouř, ale i potraviny – ořechy, ryby, sýr, kořenová zelenina.
Záludné příznaky

U některých dětí se mohou první astmatické potíže objevit jen ve formě opakovaných viróz nebo stavů zahlenění a přímé příznaky zúžení průdušek nemusejí být přítomny. „Často jsou tyto děti opakovaně léčeny antibiotiky nebo léky na posílení imunity a astma není vůbec diagnostikováno,“ upozorňuje profesor Václav Špičák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.