Máma Homolková - Tajný pohřeb -- 20 let po smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Máma Homolková - Tajný pohřeb -- 20 let po smrti

PRAHA – Vzpomínáte na babi Homolkovou či hospodyni Emu primáře Sovy z legendárního seriálu Nemocnice na kraji města?


Aby měla na chlast, prodala za 40 tisíc svoji občanku...

Teprve nedávno, dvacet let po smrti, našly ostatky jejich představitelky Marie Motlové (†67) klid! Do té doby totiž měla urnu doma její blízká kamarádka, legendární herečka Antonie Hegerliková (82). „Chtěla jsem své blízké mít u sebe, nechtěla jsem je opustit,“ prozradila deníku Aha! paní Antonie. Teprve nedávno tak kamarádku uložila do její rodinné hrobky v Ďáblicích. Ani život malé a baculaté herečky však nebyl peříčko. Holdování alkoholu ji totiž stálo místo v Národním divadle! „Pila, protože uvnitř byla nešťastná ze svého vzhledu,“ vzpomíná Hegerliková.

„Vlála životem, kterého si uměla užívat. Nikdy nevěděla, kolik vydělala, a dokázala jet taxíkem na Šumavu na chalupu, protože ji bolely nohy. Neměla děti, ale nestěžovala si,“ pokračuje Antonie Hegerliková ve svých vzpomínkách. „Bohužel pila, protože uvnitř byla nešťastná ze svého vzhledu. Zničilo jí to život. Jednou přišla opilá na představení do Národního divadla, a kvůli tomu ji vyhodili. Z venkova se díky talentu dostala do Národního, a když o místo v něm přišla, skončila zase ve venkovských divadlech,“ říká Hegerliková s tím, že poslední angažmá Marie Motlové bylo v divadle v Kladně. „Marie byla úžasný a dobrosrdečný člověk, herečka s darem od boha,“ vypráví Antonie Hegerliková, která se po smrti Motlové vdala za jejího ovdovělého manžela Karla Fridricha. „Jaká byla na jevišti, taková byla i v životě. A jak uměla fabulovat! Všechny dokázala dojmout k slzám historkami o své chudobě. Naletěla jsem jí i já, a proto se mnou dva roky i bydlela. Teprve poté jsem se dozvěděla, že její tatínek byl bohatý plzeňský zlatník! Marie byla zkrátka neuvěřitelná. Měla dokonce i dva křestní listy, jeden s rokem narození 1916, druhý s rokem 1920. Vždy používala ten, který se jí v daný moment víc hodil. A když jednou neměla peníze, prodala na černém trhu svoji občanku za čtyřicet tisíc korun,“ směje se paní Antonie.
Na konci života Marii Motlovou trápily nateklé nohy a otevřené bércové vředy, kvůli kterým téměř nemohla chodit. „K Marii smrt ale vůbec nepatří,“ končí své vzpomínky na geniální herečku plnou kontrastů a vnitřních démonů Antonie Hegerliková.


Autor: Petr Macek
Foto: Miloš Schmiedberger

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.