Bohatí důchodci o peníze nepřijdou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bohatí důchodci o peníze nepřijdou!

Fotografie
Fotografie (internal)

Desetitisíce českých důchodců by se od září 2011 měly dočkat vyšších důchodů. Jak už Aha! informovalo, Ústavní soud zrušil současný výpočet penzí, který je méně výhodný pro lidi s vyššími příjmy. Stát tak musí nejpozději do roku a půl systém upravit. Podle politiků i expertů je to ale šibeniční termín a není jisté, zda se to stihne.

Ve včerejších Otázkách Václava Moravce se politici shodli, že nesouhlasí s řešením, aby se změnil název pojištění na daň, a tím se obešlo rozhodnutí soudu. Tuto variantu přitom původně zamýšlela ČSSD. „Žijeme v právním státě, není možné nález ignorovat. Jsem také proti tomu, aby byl jakýmkoli způsobem obcházen, tedy vlk se nažral, a koza zůstala celá,“ uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly (ČSSD) je řešení problému ještě otevřené, neboť nález soudu je obecný a nedává konkrétní instrukci, jak by měla výsledná podoba výpočtu penzí vypadat. Důchodový systém navíc výrazně trápí nedostatek peněz. Po prvním čtvrtletí letošního roku chybí už na důchodovém účtu přes 10 miliard korun, což je zhruba o polovinu více, než s čím se počítalo při tvorbě státního rozpočtu. Pomoci vyřešit tyto problémy by měla důchodová reforma.

Vladimír Špidla

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.