Jediné kousnutí do hamburgeru vás může zabít!
PRAHA – Jediné kousnutí do hamburgeru nebo do tučného ovaru může způsobit srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici, a člověk zemře!
Takovýto výsledek bádání zazněl na světovém setkání kardiologů v Sydney. „Omezit nezdravé jídla doporučujeme dávno,“ uvedl český lékař Petr Randáček.
Doktor Stephen J. Nicholls z amerického Clevelandu dával 14 dobrovolníkům ve věku mezi osmnácti a čtyřiceti roky několik dní jíst mrkvový koláč a mléčný koktejl. Jedné skupině však do koktejlu dal zdraví nebezpečný kokosový olej bohatý na nasycené tuky, a druhé naopak zdraví prospěšný olej ze světlice bohatý na nenasycené mastné kyseliny.
U těch, kteří dostávali »pochoutku« s nasycenými tuky, které jsou obsaženy v nezdravých jídlech, jako jsou právě hamburgery nebo ovar, se prudce zhoršil zdravotní stav. „Už tři hodiny po snězení koláče s koktejlem se nebyla výstelka cév schopná rozšířit a umožnit správný průtok krve. A uzavřením cévy dochází k infarktu,“ říká Nicholls.
Po karí je člověk chytřejší
Karí–párek, který je oblíbený zejména u našich sousedů, bude možná už brzy na recept. Vědci totiž přišli se zjištěním, že koření karí zvyšuje kapacitu lidského mozku. Zkoumali 1000 lidí ve věku 60–90 let. Výsledek: pravidelný konzument karí si s testem inteligence poradil daleko lépe než ten, kterému karí nechutná. Zázračné účinky tohoto koření spočívají v látce zvané kurkuma, díky níž má karí svou typickou žlutou barvu. Kurkuma zabraňuje tvoření shluků bílkovin, které způsobují např. Alzheimerovu chorobu.
Autor: (int), (šum)