Jediné kousnutí do hamburgeru vás může zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jediné kousnutí do hamburgeru vás může zabít!

Jediné kousnutí do hamburgeru může způsobit velké zdravotní problémy.
Jediné kousnutí do hamburgeru může způsobit velké zdravotní problémy.

PRAHA – Jediné kousnutí do hamburgeru nebo do tučného ovaru může způsobit srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici, a člověk zemře!



Takovýto výsledek bádání zazněl na světovém setkání kardiologů v Sydney. „Omezit nezdravé jídla doporučujeme dávno,“ uvedl český lékař Petr Randáček.
Doktor Stephen J. Nicholls z amerického Clevelandu dával 14 dobrovolníkům ve věku mezi osmnácti a čtyřiceti roky několik dní jíst mrkvový koláč a mléčný koktejl. Jedné skupině však do koktejlu dal zdraví nebezpečný kokosový olej bohatý na nasycené tuky, a druhé naopak zdraví prospěšný olej ze světlice bohatý na nenasycené mastné kyseliny.
U těch, kteří dostávali »pochoutku« s nasycenými tuky, které jsou obsaženy v nezdravých jídlech, jako jsou právě hamburgery nebo ovar, se prudce zhoršil zdravotní stav. „Už tři hodiny po snězení koláče s koktejlem se nebyla výstelka cév schopná rozšířit a umožnit správný průtok krve. A uzavřením cévy dochází k infarktu,“ říká Nicholls.

Po karí je člověk chytřejší

Karí–párek, který je oblíbený zejména u našich sousedů, bude možná už brzy na recept. Vědci totiž přišli se zjištěním, že koření karí zvyšuje kapacitu lidského mozku. Zkoumali 1000 lidí ve věku 60–90 let. Výsledek: pravidelný konzument karí si s testem inteligence poradil daleko lépe než ten, kterému karí nechutná. Zázračné účinky tohoto koření spočívají v látce zvané kurkuma, díky níž má karí svou typickou žlutou barvu. Kurkuma zabraňuje tvoření shluků bílkovin, které způsobují např. Alzheimerovu chorobu.


Autor: (int), (šum)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.