»Svět« miliardářů se potápí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

»Svět« miliardářů se potápí!

Fotografie
Fotografie (internal)

V roce 2003 šokoval celý svět plán miliardářů z Dubaje na stavbu obrovského komplexu umělých ostrůvků u břehů dubajského emirátu. Celá soustava ostrovů měla být vytvarována do podoby mapy světa. Každý ostrůvek pak měla vlastnit jiná celebrita ze světa obchodu, showbyznysu, sportu a politiky. Megalomanská stavba je hotová, přesto ojedinělý projekt nesplnil očekávání, a stává se pro autory spíše přítěží. Jak je to možné?

299 prázdných ostrovů

Původní představa byla taková, že každý z ostrovů si koupí jiný boháč, postaví si na něm své sídlo a celý projekt tak získá punc exkluzivity. Kvůli světové ekonomické krizi i spoustě jiných důvodů je ale obsazený jeden jediný ostrůvek, který si v roce 2007 koupil šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, vládce Dubaje. Ostatních 299 ostrovů je neobsazených, i když podle informací stavitele jich je 60 % prodaných. Šejk se tak musí na svém Grónsku (právě ostrov připomínající tento stát si šejk koupil) cítit poněkud osaměle. Snad se tam nebojí.

Při stavbě ostrovů byly použity statisíce tun písku.

Angelina Jolie, Brad Pitt, David Beckham a další

Podle původních plánů si měli „Svět“, jak se celý komplex jmenuje, rozebrat především světové celebrity. Spekulovalo se o tom, že jeden z ostrovů si koupil hvězdný pár Angelina Jolie a Brad Pitt. Ti to vzápětí popřeli. Mluvilo se o zájmu fotbalisty Davida Beckhama. Ten se k tomu také neměl. Svůj zájem nepotvrdil ani Geogre Clooney, Harrison Ford a další. Jediný slavný majitel tak je Michael Schumacher, který chce údajně v budoucnu vybudovat na svém ostrově motokárovou dráhu. Touha po slavným zákaznících tak investorům moc nevyšla.

Průšvih za 280 miliard

Celá stavba stála podle dostupných informací asi 280 miliard korun. To už je pořádná pálka. Obrovské vodní bagry vozily tisíce tun písku a vytvářely z něj ostrovy o velikosti 14 000 – 42 000 m², vzdálené od sebe přibližně 100 metrů. Jak již bylo řečeno, o ostrovy není přehnaný zájem. Nejspíš i kvůli tomu se v poslední době stává, že celé kusy ostrůvků mizí v moři. Neudržované a neobydlené hromady písku se jednoduše rozpadají. Je to smutný konec jednoho z největších stavebních projektů v historii lidstva.

Na první pohled z vesmíru vypadá »Svět« zajímavě.

Může za to krize

O důvodech, které vedly boháče k tomu, že se o tuto luxusní lokalitu nezajímají, se dá dlouho spekulovat. Je ale jasné, že jedním z nejvýraznějších je ekonomická krize, která svět potkala v roce 2008. Například realitní makléř John O’Dolan, který se v letech 2007 a 2008 koupil dubajské ostrovy Irsko a Anglii, to celé asi za 1 miliardu korun, spáchal loni sebevraždu, protože ho zasáhly finanční těžkosti. Momentálně se neví, jak celý megalomanský projekt skončí. Údajně se prodalo několik dalších ostrovů, další na své bohaté majitele teprve čekají.

Jediný ostrůvek ze tří set je obydlený a ostatní se poněkud »rozpadají«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.