Prach ze sopky dusí Evropu! Letiště v Ruzyni bude zavřeno do 12 hodin! Nádraží praskají ve švech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Prach ze sopky dusí Evropu! Letiště v Ruzyni bude zavřeno do 12 hodin! Nádraží praskají ve švech!

Na vlakových nádražích se tvoří dlouhé fronty.
Na vlakových nádražích se tvoří dlouhé fronty.  (Aha! – Maria Rušínová, Petr Novotný, ČTK/AP)

Nebe nad Evropou je prázdné, na zemi zuří šílenství. Už od pátečních třinácti hodin je uzavřeno letiště v Ruzyni. Omezení bude trvat nejméně do dnešního poledne. Zoufalí pasažéři se snaží zajistit si místa ve vlacích či autobusech. Nádraží jsou přeplněna a před kasami se tvoří dlouhé fronty.

Kromě České republiky je vzdušný prostor uzavřen také v Rakousku, Belgii, Dánsku, Estonsku, Finsku, na severu Francie, na většině Německa, Maďarska, Irska, v severní Itálii, Nizozemsku, severním Norsku, Polsku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku a Velké Británii. Zrušeno muselo být šestnáct tisíc letů. Finská stíhačka se včera málem zřítila, když se tamní autority pokoušely ověřit, zda situace skutečně neumožňuje létat. Omezení se dotkla i významných osob. Řada zahraničních politiků hledá způsoby, jak se dostat do Polska na pohřeb polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva musel ze své návštěvy v Česku odcestovat autem. Omezení v letecké dopravě zvýšila zájem o cesty vlakem. Dráhy proto některé vlaky posilují až o tři vagony. Týká se to vlaků do Německa, Maďarska a Ruska. Zvýšený zájem hlásí i autobusoví dopravci. Nejvyšší poptávka se týká cest do Bruselu, Paříže, Frankfurtu a Londýna. Sopečný mrak z Islandu postupuje jihovýchodním směrem. Kvůli částicím prachu v ovzduší nehrozí podle lékařů lidem větší nebezpečí než při jejich obvyklých vyšších koncentracích a smogu.

Zato letiště stále zejí prázdnotou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.