Pilot havarovaného letadla: Ostrá hádka s Kaczyńskym ?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pilot havarovaného letadla: Ostrá hádka s Kaczyńskym ?!

Trosky polského speciálu TU-154.
Trosky polského speciálu TU-154. (ara, ČTK)

Dávají mu za vinu smrt prezidenta, armádního velitele, polské elity… Je to ale i on, kdo přišel o život. Proč se pokoušel pilot polského vládního speciálu opakovaně přistát i přes zákaz pozemních služeb?

Dávají mu za vinu smrt prezidenta, armádního velitele, polské elity… Je to ale i on, kdo přišel o život. Proč se pokoušel Arkadiusz Protasiuk († 36) pilot polského vládního speciálu opakovaně přistát i přes zákaz pozemních služeb?

První informace z černých skříněk z havarovaného letadla potvrdily, že vinu na smrti devadesáti šesti příslušníků polské elity včetně prezidentského páru nese pilot Arkadiusz Protasiuk. Ten ignoroval příkaz řídící věže vojenského letiště ve Smolensku, aby kvůli husté mlze přistál v Minsku, kde panovaly lepší meteorologické podmínky. Třikrát zopakoval neúspěšný přistávací manévr až na počtvrté s letounem zavadil o stromy a havaroval.

Proč ale takhle Protasiuk riskoval životy prezidentského páru, armádního vedení, polské elity s v neposlední řadě i život svůj? „Na pilota byl zřejmě velký tlak, aby dodržel časová rozvrh,“ prozradil expert ve včerejším vysílání Českého rozhlasu 1 Radiožurnál. Podle něj se totiž taková tragédie mohla odehrát už v roce 2008.

„Před dvěma lety letěl prezident s delegací do Gruzie a kvůli bezpečnosti zvolil pilot delší cestu mimo území Ázerbájdžánu. A ačkoliv prezident Kaczyńsky přikázal letět původní trasou bez ohledu na nebezpečí, pilot se mu vzepřel, došlo k ostré výměně názorů a zvolil sice delší, ale bezpečnější variantu letu. Kaczyński ho pak ostře kritizoval, že neuposlechl jeho příkaz jakožto vrchního velitele vojsk. Nakonec ale pilot dostal státní vyznamenání za to, že ochránil bezpečnost polských státníků,“ zaznělo na stanici ČR 1.

Co se přesně stalo na palubě osudného letu se ukáže až po podrobné expertýze černách skříněk, na níž se podílí jak polští tak i ruští odborníci.

Na palubě TU-154 zahynul vedle dalších i prezidentský pár Lech a Maria Kaczyńští.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.