Obama a Medveděv v Praze - Zatrhli »Topoly«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Obama a Medveděv v Praze - Zatrhli »Topoly«!

Nejslavnější ruská jaderná střela se jmenuje »Topol«. Právě na její počty mají nejkrutěji dopadnout omezení daná smlouvou.
Nejslavnější ruská jaderná střela se jmenuje »Topol«. Právě na její počty mají nejkrutěji dopadnout omezení daná smlouvou. (ČTK, EPA)

Včera se Praha stala epicentrem světového dění. Americký prezident Barack Obama (48) a ruský prezident Dmitrij Medveděv (44) si totiž českou metropoli vybrali jako místo k podpisu dohody o omezení jaderného arzenálu obou zemí, smlouvy »newStart«.

Pro Obamu to byla za krátkou dobu už druhá návštěva Česka, naposledy tady byl loni v dubnu. „Jsem velmi rád, že jsem se mohl vrátit do překrásného města Prahy. Chovám velký obdiv k českému lidu,“ vzpomínal. I proto se Obama rozhodl pobyt prodloužit o další den. Dnes by se měl zúčastnit krátké schůzky s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Janem Fischerem.

I přes veškerou prestiž, kterou návštěva Praze přidá, je ale jen za bezpečnostní opatření účet 50 milionů. S dalšími organizačními náklady by mohla být částka dvojnásobná...

O co ve smlouvě jde?
  • Smlouva newSTART má nahradit smlouvu START z roku 1991, která vypršela loni v prosinci a také upravovala počet strategických jaderných hlavic. USA a Rusko dohromady vlastní přes 90 procent světového jaderného arzenálu.
  • Nová smlouva má do sedmi let omezit počet hlavic na 1550 na každé straně, což je o třetinu. Zároveň by státy neměly mít více než 700 rozmístěných nosičů atomových zbraní.
  • Aby nový START vstoupil v platnost, musí ho potvrdit parlamenty obou zemí (americký Kongres a ruská Státní duma).
  • Oba prezidenti k podpisu smlouvy použili černozlatá pera značky Cross, která k této příležitosti zajistil Pražský hrad. Pera byla objednána čtyři, dvě pro prezidenty, další dvě do rezervy pro případ selhání. Dohromady to stálo 24 000 korun.
  • Smlouvou povolené množství jaderných zbraní by stačilo na několikanásobnou světovou zkázu, bezpečnost zvýší jen symbolicky. Jde spíše o signál prohloubení spolupráce mezi USA a Ruskem.
Program prezidentů hodinu po hodině
  • 9.15 – 9.45: Obamův letoun Air Force One přistál na ruzyňském letišti, pak se přesunul na Hrad za Medveděvem a Klausem.
  • 10.00 – 12.00: Obama a Medveděv jednali za zavřenými dveřmi, schůzku protáhli o půl hodiny.
  • 12.30: Oba prezidenti podepsali smluvu newSTART za přítomnosti novinářů.
  • 13.30 – 14.30: Spolu s vrcholnými českými politiky a prezidentem Klausem poobědvali na Hradě.
  • 15.00: Medveděv se rozloučil a odletěl zpět do Ruska.
  • 17.30: Jan Fischer oslavnou sklenicí vína uvítal v Hrzánském paláci prezidenty a premiéry dalších deseti středoevropských a východoevropských zemí.
  • 19.30: Reprezentanti z ciziny i s Fischerem se zúčastnili slavnostní recepce pořádané Obamou v rezidenci amerického velvyslance v Praze-Bubenči. Večer Obama přenocoval v hotelu Hilton.
Trapas na Hradě! O hlavu vyšší OBRama

Politici si chtějí být vždy a za všech okolností rovni i pokud jde o prachobyčejnou výšku. Jeli jeden výrazně vyšší než ten druhý, při proslovech si pomohou stupínky. Nic takového ale včera neměl k dispozici ruský prezident, »prcek« Dmitrij Medveděv (44), který je se svými 162 centimetry snad nejmenším evropským politikem.

Když se včera sešel na Pražském hradě s Barackem Obamou (48), nepomohl mu ani dobře střižený oblek prodlužující postavu. Vedle amerického prezidenta, který je docela čahoun, se totiž Medveděvův vzrůst vyjímal jako nikdy. Kontrast mezi oběma politiky alespoň trochu rušil prezident Václav Klaus (68), který je sice politicky kontroverzní, co do výšky byl ale včera projednou »někde uprostřed«.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Slavnostní oběd - »Luxus« jen pro vyvolené!

Poobědvat ve společnosti nejmocnějších mužů světa mělo možnost i několik vybraných českých politiků. Hrad ale nejspíš použil náhodný výběr pomocí dětského rozpočitadla: Vařila myšička kašičku na zeleném rendlíčku, tomu dala, tomu dala a na toho se nedostalo. Mezi pozvanými strávníky tak nebyl např. předseda Strany zelených Ondřej Liška. „Hradní protokol pozval na oběd šéfy všech stran a předsedy výborů kromě zelených. Já a šéfka evropského výboru Kateřina Jacques jsme nic neobdrželi. Hrad si dělá, co chce a svévolně porušuje protokol jen proto, že nemá v oblibě zelené. To je na pováženou a svědčí to o malosti hradních pánů,“ stěžoval si politik serveru iDnes.cz.

Naopak šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg pozvání dostal, ale ke slavnostní tabuli také nezasedl. Oběd totiž považoval za mrhání časem. „Jsme tam stejně žádáni jen jako číšníci. Tak proč tam vůbec chodit...,“ zdůraznil. U oběda ale nechyběl šéf Senátu Přemysl Sobotka. „Oběd byl skvělý,“ řekl. Deníku Aha! se svěřil i s jednou kuriozitou. „Sbírám slavnostní menu a na tomto mám podepsané všechny tři prezidenty, mám tak více podpisů než pod smlouvou Start,“ pochlubil se Sobotka.Slavnostní tabuli jako obvykle připravovala první dáma Livia Klausová, která je známá svým vytříbeným vkusem. Tentokrát se jí to ale nepovedlo. Lidé byli u stolů namačkaní jako sardinky, vše pak korunovala nevkusná výzdoba stolů, kde bílé sošky obklopovaly květinové věnce v barvách trikolory. A ani výběr jídla nebyl bůhvíjak bohatý...

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.