KŘÍŽEM KRÁŽEM ČESKEM - S Českými drahami: Na Okoř za bílou paní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

KŘÍŽEM KRÁŽEM ČESKEM - S Českými drahami: Na Okoř za bílou paní!

 (: ara)

»Na Okoř je cesta jako žádná ze sta, vroubená je stromama...« Kdo by neznal chytlavou trampskou píseň o bílé paní, která po nocích dovádí se šerifem. Vznikla už za první republiky a dodnes se zpívá u táborového ohně. Zřícenina hradu dnes turisty a romantiky přitahuje hlavně svým středověkým rázem. Každý víkend a o svátcích navíc poblíž Okoře zastavuje i speciální cyklovlak Českých drah. Tak směle šlápněte do pedálů.

..

Proč sem jet
Hrad dal postavit ve 14. století bohatý pražský měšťan František Rokycanský na místě zbořeného malého hrádku. V 17. století se pak Okoř dostala do vlastnictví jezuitů. Aby byl hrad dobře chráněn, byl dokonce v minulosti ze tří stran obklopen rybníky. Ve vysoké věži hradu také podle legendy strašívá bílá paní, která hlídá veliký poklad. Zlato a šperky tady podle výzkumů hledali lidé už v 15. století. Hrad má i další strašidelnou pověst. Vypráví o krásné dceři majitele hradu Julianě, která se zamilovala do mlynářského pomocníka. Její otec ale lásce nepřál a dívku uvěznil do věže. S pomocí svého milého jednoho dne Juliana utekla. Otec pak dvojici dohnal a ze zlosti oba milence probodl. Nešťastnou dívku dnes připomíná pomníček.

Kastelánko, na slovíčko...
Kastelánka Věra Jirásková láká na velké množství kulturních akcí, které se na hradě odehrávají. Na návštěvníky čekají pravidelná odpoledne se strašidly nebo středověkou hudbou. „Na 29. 5. je připraven 12. ročník populárního hudebního festivalu Okoř se šťávou. Na programu je koncert Davida Kollera, Vladimíra Mišíka, Petra Muka nebo skupiny Laura a její tygři,“ popisuje kastelánka. Ta také připomíná unikátní možnost objednat si na Okoři svatbu. Hodinový pronájem hradu vyjde na 6 až 7 tisíc korun.

Cestujte s jízdenkou SONE+
Na víkendovou jízdenku SONE+ pro malé skupiny, především rodiny, může v sobotu nebo v neděli cestovat až 5 spolucestujících, přičemž pouze dva mohou být starší 15 let. Víkendová jízdenka SONE+ platí ve všech vlacích Českých drah po celé republice, pro všechny osobní a spěšné vlaky stojí 150 Kč, pro všechny vlaky pak 450 Kč (ve vlacích SC Pendolino je potřeba dokoupit povinnou rezervaci pro každého cestujícího).

Cyklovlakem na Okoř

O víkendech a svátcích až do 31. října zastavují v blízkosti hradu Okoř v zastávce Noutonice osobní vlaky Českých drah, ve kterých je možné přepravit jízdní kola.

Jak vlaky jedou:
Praha-Masarykovo nádraží (9.10) a (13.41) – Noutonice (10.19) a (14.46)
Noutonice (12.09) a (18.07) – Praha-Masarykovo nádraží (13.12) a (19.11)

Jednosměrná jízdenka pro kolo ....................25 Kč
Zpáteční a přestupní jízdenka pro kolo ...........50 Kč

Informace
  • Otvírací doba: duben – květen 10.00 až 16.00
    pouze o víkendech
  • Vstupné
    Děti nad 6 let, studenti, důchodci: 35 Kč
    Dospělí: 55 Kč
  • Internet: www.obecokor.cz
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.