Máte bezpečný zámek u vstupních dveří do bytu nebo domu ? Ale kdepak! Zloději koupí speciální klíč na internetu a pak... VYKRADOU VÁS! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Máte bezpečný zámek u vstupních dveří do bytu nebo domu ? Ale kdepak! Zloději koupí speciální klíč na internetu a pak... VYKRADOU VÁS!

 (Aha! – Petr Novotný, Infograf ka Aha! – Viktor Sika, ara)

Myslíte si, že jste doma za dveřmi zamčenými na dva západy v bezpečí? Tak to je pořádný omyl. Kdokoliv si může přes internet za dvě stovky koupit speciální klíč, kterým rychle a bez sebemenšího poškození váš zámek odemkne.

Na trhu jsou totiž za pár korun volně prodejné pomůcky jako stvořené pro zloděje. Na problém před časem upozornilo i občanské sdružení Test. Varovalo před snadným zneužitím univerzálních klíčů. Některé testované zámky byly otevřeny za pouhé čtyři vteřiny. To se týká dokonce i zámků 4. bezpečnostní třídy! „Tzv. bumping je jednoduchý a nenáročný postup, jak odemknout mechanické zámky a poté je opět zamknout. Zámky nevykazují žádné poškození a ani při následném posouzení kriminalistických laboratořích nelze s určitostí zjistit, zda byly otevřeny nepovolanou osobou,“ tvrdí Ida Rozová ze sdružení Test. Pojišťovny pak vykradeným klientům nemusejí vyplatit ani korunu a mohou je navíc podezírat z pojistného podvodu!

Sady neoriginálních klíčů lze koupit na internetu už za 500 korun i s přesným návodem. Jeden tzv. bump klíč pak pořídíte za dvě stovky. „Naše klíče umožní rychlé a nedestruktivní otevření velkého množství druhů cylindrických vložek. Tato technika nezpůsobuje téměř žádné poškození válce a v praktickém použití je velmi tichá,“ píše se například na internetových stránkách sokolovské firmy, která tyto klíče i celé sady prodává.

Prodejci těchto tzv. úderových klíčů sice údajně zákazníky poctivě vedou v databázi a snaží se tak bránit zneužití klíčů, policie však zná případy, kdy podobné profesionální náčiní při vloupáních skutečně posloužilo. Jeho prodej ale zakázat nemůže. „Zneužít se dá cokoliv, ale bohužel my s tím nemůžeme skutečně nic dělat,“ říká mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Jak s tzv. bump klíči pracovat?

Kliknutím zvětšete

Univerzál si vyrobíte doma!

Na internetu najdete i návod, jak si můžete univerzální klíč vyrobit sami. Stačí vám obyčejný klíč, pilník na železo a svěrák. Klíč se zbrousí a upraví požadovaným způsobem a můžete odemykat!

Aha! radí jak se chránit: Bezpečné dveře vyjdou na 30 tisíc!

Jak se proti zlodějům a jejich šikovnosti bránit? Podle výrobců bezpečnostní dveří je rada jednoduchá. „Vybírejte si do dveří certifikovanou bezpečnostní vložku. V žádném případě nedoporučuji obyčejné FABky. Dveře mohou mít až 21 jistících bodů, které vloupání znemožní. Kvalitní kousky jsou celokovové, zasazené do ocelového rámu a odolné proti vykopnutí,“ popisuje prodejce bezpečnostních dveří Next Petr Fridrich. Ty nejkvalitnější dveře tak ale klidně vyjdou i na 30 tisíc korun.

Zámečník otevře byt za pár vteřin, aniž by zjišťoval, že je opravdu váš!

Zloději mají bohužel i další fintu, jak na váš zámek vyzrát. Pokud se chtějí dostat k vám do bytu, stačí, když si zavolají zámečníky. Ti totiž velmi často byt otevřou, aniž by si ověřili, zda je opravdu váš!

Přivolaní zámečníci totiž často vůbec nezjišťují, kdo si je zavolal. To potvrzuje i Tereza Gruntová, která si zámečníka zavolala pozdě v noci do svého podnájmu v pražských Vršovicích. „Byla jsem v práci a uvědomila jsem si, že jsem doma zabouchla klíče od bytu. Zámečníkovi jsem dopředu řekla, že u sebe nemám nic, co by potvrdilo, že v tom bytě bydlím. I v občance mám uvedené jiné trvalé bydliště. Bylo mu to ale jedno. Přijel, za několik vteřin byl byt otevřený a já zaplatila asi osm stovek. Žádný doklad vidět nechtěl a zase odjel,“ popisuje Gruntová.

Podle policie se ale může jednat o běžnou praxi. „Domnívám se, že je to vždy spíše na dohodě mezi oběma stranami, které mezi sebou uzavírají smluvní vztah. Nevím o tom, že by zámečníci měli povinnost nějak zkoumat totožnost klienta,“ řekl Aha! mluvčí kutnohorské policie Daniel Votroubek.

Zámečník otevře byt za pár vteřin. Málokdy ale zjišťuje, jestli je opravdu váš.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.