Kolik stojí Velikonoce - Velké srovnání cen beránků, čokolád a vajíček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kolik stojí Velikonoce - Velké srovnání cen beránků, čokolád a vajíček

Fotografie
Fotografie (internal)

Podle nejnovějšího průzkumu letos Češi utratí za Velikonoce průměrně 700 korun! Nejvíce peněz tradičně vydáme za alkohol, vejce, maso, velikonoční beránky a mazance. Každá rodina pak přivítá zhruba 15 koledníků!

Ve velikonočních přípravách je podle průzkumu možné najít řadu odlišností. „Zákazníci se liší podle kraje. Například na Moravě dávají přednost tradiční pálence a vínu, častěji také kupují suroviny na pečení. V Čechách více roste zájem o mazance, klobásy, becherovku a fernet,“ prozrazuje mluvčí prodejen Albert Libor Kytýr. Mezi stálice, které si Češi kupují nejraději, pak patří vaječný likér, jehněčí maso, kachna a uzené maso.

Češi si také potrpí na zdobení vajec, kterých se o Velikonocích prodá až šestkrát více než v jiném období. Největší zájem je o zdobení vajec barvami z prášku, na druhém místě barvení pomocí cibulových slupek a třetím nejoblíbenějším způsobem je nalepování velikonočních samolepek.

Letos přivítáme v průměru asi patnáct koledníků, vajíček ale připravíme o tři až čtyři méně. „Dospělí dávají často přednost velikonočním dobrotám, jako je mazanec. Někteří místo vajíček preferují drobné dárky nebo alkohol. Vajíčka mají v oblibě především malí koledníci, kteří rádi dostávají i čokoládu a další sladkosti,“ dodává Kytýr.

Svátky nám proprší, pak přijde letní počasí!

Počasí příliš nepotěší koledníky. Velikonoční svátky totiž proprší. Uplakaný bude i zbytek prvního dubnového týdne. Od 10. dubna by se ale měla podmračená obloha vyjasňovat a teploty dosáhnou až devatenácti stupňů. Do konce měsíce by pak mělo svítit sluníčko a rtuť teploměru vystoupí k dvaadvaceti stupňům.

Kliknutím zvětšete
Velikonoční hon na řidiče!

Šoféři, pozor! Policie přichystala na Velikonoce více než 170 bezpečnostních akcí. V ulicích bude hlídkovat tisícovka policistů a kraslice rozhodně rozdávat nebude... „O velikonočním víkendu bývá provoz silnější než obvykle. Vyjíždějí takzvaní sváteční řidiči. Svou roli při nehodách hraje ve větší míře i alkohol. Dopravních akcí je proto od pátku až do úterního rána naplánováno více než 170,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Loni se totiž o velikonočních svátcích stalo 753 nehod, při nichž zemřelo 15 lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.